latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:54 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Košarac: Izmjenom zakona sačuvati privredu i učiniti dostupnim sredstva EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da će učiniti sve da se sačuva privreda u zemlji i to kroz izmjenu zakona, kako bi joj bila dostupna sredstva iz evropskih fondova.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Štitićemo naše interese kroz participaciju u određenim tijelima kao što je Cefta, a prioritet nam je da u ovoj godini ispunimo i posljednje uslove, kako bi BiH bila članica Svjetske trgovinske organizacije - istakao je Košarac i dodao da isto tako svi zajedno u BiH moraju raditi i na pronalasku novih tržišta.

Prema njegovim riječima, poštivanjem međunarodnih ugovora, privrednicima iz BiH mogu se otvoriti nova tržišta.

Na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prošloj godini koju je organizovala Spoljnotrgovinska komora, Košarac je istakao da oko 80 odsto izvoza iz BiH ide na tržište EU i zemalja Cefte.

- Pronalazak novih tržišta je težak posao. Mora da postoji potpuna koordinacija poslovne zajednice, nadležnih ministarstava u BiH, te svih komora u zemlji, kako bi se pronašla nova tržišta - rekao je Košarac.

On smatra da bi BiH u narednom periodu trebalo da se okrene zemljama Efte, jer jedino sa njima BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni ostvaruje suficit.

On je ponovio da problemi postoje u implementaciji Cefta sporazuma i protokola, te da se ti sporovi i problemi moraju rješavati u okviru Cefte.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga za ovoliki deficit BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni je i taj što je vlast u Prištini uvela takse od 100 odsto na robe iz BiH i Srbije.

- Uložićemo napore, i ako smo svjesni činjenice da Cefta donosi odluke potpunim konsenzusom, da se to pitanje hrabrije stavlja na dnevni red - rekao je Košarac, te naglasio da će tražiti od predstavnika BiH veći angažman.

On je rekao da predstavnici BiH moraju biti aktivni u Cefta tijelima, te dodao da će pored predstavljanja na nivou BiH, biti vidljivo i entitetsko predstavljanje.

- Želim da svaki put kada budem išao u Brisel, sa mnom budu i entitetski ministri i da zajedno radimo otvoreno i hrabrije, kako bismo zaštitili našu privredu, uz poštivanje međunarodnih ugovora - istakao je Košarac.

Kada je riječ o zabrani izvoza čelika u EU, Košarac je rekao da je i to uticalo na deficit BiH, te podsjetio da je nakon razgovora sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, otvorena revizija tog pitanja, u cilju izuzimanja BiH iz mjera EU.

- Ove mjere pogađaju rudnik `Ljubiju`, željeznice i Republike Srpske i Federacije BiH, te firmu `Mital` u Zenici - rekao je Košarac, te pozvao sve one koji imaju adekvatne argumente da ih prezentuju, kako bi predstavnici BiH bili što bolje pripremljeni za razgovor sa nadležnim u EU.

Govoreći o granama privrede u BiH koje bi mogle biti perspektivne, Košarac je istakao turizam, kao multiplikator za dalji ekonomski razvoj zemlje.

On je naveo da se BiH nalazi na 20. mjestu UN liste o turizmu, te podsjetio da je ova oblast u zemlji neuređena, te da nema dovoljno školovanog kadra.

- Mislim da u tom kontekstu moramo raditi mnogo organizovanije i bolje - rekao je ministar spoljne trgovine, te dodao da se ne smiju zanemariti ni vinari, ali ni proizvođači ljekovitog bilja, eteričnih ulja.

Prema njegovim riječima, ovim proizvođačima bi trebalo pružiti ohrabrenje, sa aspekta primjene evropskih standarda, ali i korištenja evropskih fondova, kako bi investirali u razvoj domaće proizvodnje.

- Poštujući međunarodno propisane ugovore, moramo omogućiti našoj privredi da obavljaju spoljnotrgovinski promet - naglasio je Košarac.

On je naveo da će se predstavnici Ministarstva i Spoljnotrgovinske komore sastajati jednom mjesečno, kako bi rješavali jedno po jedno pitanje i jedan po jedan problem, a sve s ciljem pomoći privrednoj zajednici BiH.