latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:22 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Izjava PIK-a o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH bez podrške Rusije

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH još jednom izražava bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIK-a koju nije podržala Ruska Federacija.
Sastanak Savjeta za sprovođenje mira - Foto: SRNA
Sastanak Savjeta za sprovođenje miraFoto: SRNA

U saopštenju PIK-a navodi se da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

- Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH - dodaje se u izjavi.

Iz Upravnog odbora PIK-a poručili su da ostaju posvećeni potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH koje su u stanju da odgovore potrebama građana BiH i da ispoštuju njene međunarodne obaveze.

U izjavi se dodaje da su neprihvatljive blokade zajedničkih institucija, kao i "ultimatumi upućeni zvaničnicima na nivou Bih".

- Zvanični pojam "međuentitetska linija razgraničenja" ni na koji način ne predstavlja državnu granicu, niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru BiH - navodi se u izjavi.

Upravni odbor PIK-a je još jednom potvrdio opredijeljenost za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH koja se sastoji od dva entiteta.

- Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH, te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obavezne da se u cijelosti pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika - dodaje se u zajedničkoj izjavi koju nije podržala Ruska Federacija.

Upravni odbor PIK-a apelovao je da se svi politički akteri okrenu napretku BiH u sprovođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka EU.

Političke ciljeve, navodi se u izjavi Upravnog odbora PIK-a, treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima.