latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:52 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Maternji jezik - dio čovjekovog bića i identiteta

Maternji jezik dio je čovjekovog bića i identiteta, tako da, ukoliko postoji jedan jezik, onda postoji i jedan narod, izjavila je danas u Istočnom Sarajevu profesor na katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj.
Istočno Sarajevo: Promocija knjige - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Promocija knjigeFoto: SRNA

Na promociji knjige "Izbor iz poezije za djecu savremenih pisaca iz Republike Srpske" za učenike Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, kojom Zavod za udžbenike i nastavna sredstava obilježava 21. februar - Međunarodni dan maternjeg jezika, Pržuljeva je istakla da ovoj djeci treba suptilno, putem lijepih pjesama, skrenuti pažnju da su svi podjednako odgovorni da čuvaju svoj jezik.

- Danas ćemo u neobaveznom razgovoru prezentovati lijepe pjesma koje su uvrštene u ovu knjigu i njihove autore - rekla je Pržuljeva koja je uz Marijanu Mitrić, asistenta na Filozofskom fakultetu, priredila ovu knjigu.

Ona je navela da je u knjizi uvrštena poezija Stanka Rakite, Dragana Kulidžana, Duška Trifunovića, Đura Damjanovića, Rajka Petrova Noga, Zorana Kostića, Bora Kapetanovića, Predraga Bjeloševića, Đorđa Sladoja, Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića.

Pržuljeva je istakla da je ova knjiga zvanična lektira za učenike petih razreda u Republici Srpskoj, te da se u njoj, osim stihova, nalaze fotografije i biografije autora, predgovor, te takozvani razgovori o pjesmama i rječnik manje poznatih riječi i izraza.

Predstavnik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je da je današnji događaj odlična prilika da se kroz poeziju pjesnika iz Republike Srpske, govori o značaju maternjeg jezika i šta znači srpski jezik i srpska književnost, te koliko je bitno da se oni njeguju.

- Svake godine želimo da ukažemo na značaj srpskoj jezika, tradicije i kulture - istakao je Kerleta, te izrazio nadu da će na ovaj način osnovce zainteresovati da čitaju knjige mimo obavezne lektire koju imaju u školi.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Danijela Mrda rekla je da ova škola tradiconalno obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, te dodala da se u ovoj obrazovnoj ustanovi srpski jezik njeguje kroz literarne sekcije za više i niže razrede.

- Ova škola ima puno stvaralaca, mladih pjesnika koji su već objavljivali svoja djela i osvajali značajne nagrade - istakla je Mrda, te dodala da se u školi sprovodi projekat "Čitalići" koji kod učenika razvija čitalačke, ali i analitičke sposobnosti.

Prema njenim riječima, učenici imaju priliku da čuju od vrhunskih stručnjaka nešto novo o ovoj zbirci pjesama, ali i njeguju stvaralaštvo kroz poeziju srpskih pisaca.