latinica  ћирилица
22/02/2020 |  14:15 ⇒ 14:15 | Autor: RTS

"Pancir" stigao u Srbiju

Avion u kojem se nalaze dva sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije, sletei je na aerodrom u Batajnici, piše Sputnjik.
PVO sistem "pancir S1" - Foto: RTS
PVO sistem "pancir S1"Foto: RTS

"An-124 Ruslan", registarskih oznaka RA-82038 poletio je danas sa moskovskog aerodroma Vnukovo. Pošto je zaobišao Ukrajinu, preko Crnog mora i Bugarske stigao je u Srbiju i sletio na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Sputnjik navodi, pozivajući se na svoje izvore, da se u avionu nalaze prva dva od šest sistema za protivvazdušnu odbranu "pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije.

Inače, bugarski mediji su prije dva dana javili da je ta zemlja dozvolila prelet ruskog aviona sa sistemom "pancir".

Istim tipom transportnog aviona, koji je jedan od najvećih na sveijtu, u Srbiju su dopremljeni i helikopteri i migovi iz Rusije, kao i sistem S-400 za vježbu "Slovenski štit 2019".

Sporazum za nabavku jedne baterije "pancira", koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.

Osnovna namjena je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mjesta, komunikacijska sjedišta...

Namjenski je pravljen za gađanje ciljeva na visinama od nula do 15.000 metara visine i 20 kilometara daljine, i to vođenim raketama i topom sa velikom brzinom gađanja.

Šanse za "prolaz" dronova, krstarećih raketa, protivradarskih projektila i niskoletećih aviona su veoma male.