X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/02/2020 |  17:59 ⇒ 17:59 | Izvor: TANЈUG

Dačić: Evidentno je da postoji veliki pritisak na Јamajku

Evidentno je da postoji veliki pritisak na Јamajku zbog Kosova i Metohije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i podsjetio da je ministarka spoljnih poslova te zemlje Kamina Džonson Smit rekla da Јamajka nije priznala samoproglašenu nezavisnost te srpske pokrajine.
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP) -
Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

Njeni pomoćnici su nam takođe javili da nisu priznali, njihov šef misije u UN takođe, ali je evidentno da postoji veliki pritisak na Јamajku, jer ne bi to Tači bezveze napisao da nema pritiska američkog kongresmena Eliota Engela - rekao je Dačić na konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanja novinara.

Naveo je da je Srbija kontaktirala Јamajku, ali da još nije dobila pismeno izjašnjenje.

- I dalje tu situaciju držimo otvorenom. Ali, ja sam i zato rekao, posle ovog slučaja, ko će sad imati moralno pravo da sada nama kaže da ne možemo i ne smemo više da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova, a naročito kada neko to uvezuje s pitanjem ukidanja taksi Prištine na srpsku robu - rekao je Dačić.

Naveo je da SAD traže da Albanci ukinu takse, a Srbija da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, i primijetio da niko ne pominje kampanju koju Priština vodi za priznanje nezavisnosti Kosova.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno rekao ''mi možemo da imamo moratorijum, da ne radimo ni jedni ni drugi'', ali oni to neće. Vidjeli ste da je Albanija rekla da će potpisati sporazum s Kosovom da zajedno finansiraju lobiranje za priznanje Kosova, a istovremeno se od nas traži da sami sebi vežemo ruke. Јa mislim da ipak nismo toliko glupi - zaključio je Dačić.