latinica  ћирилица
22/02/2020 |  18:51 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Ministarstvo odbrane BiH zbog gradnje auto-puta tužilo Geodetsku upravu FBiH

Ministarstvo odbrane BiH tužilo je Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove zbog povrede pravila postupka i nepotpunog činjeničnog stanja na budućoj trasi autoputa koridora 5C, u južnom dijelu Mostara.

Sporna je eksproprijacija vojnog aerodroma “Ortiješ”. Na to, pored protivljenja oduzimanju privatnih imanja, četiri godine ukazuju i srpski povratnici.

Dvije godine trebalo je Marini Pendeš, bivšoj ministarki odbrane, da shvati grešku iz 2017.godine, kada je pod nemuštim nazivom dionice autoputa, potpisala saglasnost za eksproprijaciju i dijela vojnog Aerodroma Ortiješ. Tek je 2019. to proglasila neprihvatljivim. Na naš upit, Ministarstvo odbrane nije se oglasilo. Na to su, četiri godine, upozoravali vlasnici, čija se imanja nastavljaju na dionicu kroz Aerodrom.

- Izbjegavali su raznim manipulacijama, i upravo ovo je jedna od tih. 2017. godine bivša ministarka Pendeš dala je saglasnost za dionicu Buna-Počitelj, poddionicu do Stanojevića... -  kaže Vujadin Berberović iz naselja Ortiješ.

Oglasila se i tužena Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, i potvrdila da je, na odbačenu žalbu, Ministarstvo odbrane pokrenulo sudski spor pred Kantonalnim sudom u Mostaru. Navodno, Federalnu upravu tužili su zbog povreda procedura, pogrešnog i nepotpunog činjeničnog stanja. Mostarci tvrde da se, u svemu, nije pitala struka, nego vodeće stranke iz Federacije BiH.

- To znači da je politika, HDZ-u ne odgovara da ide brdima, ne odgovara da je petlja kod Sjemernarne, jer su tu uzeli zemlju, podigli vinograde i hoće da uzmu pare, to je igra velikih igrača - ističe Semir Kljako Malo Polje, Orah.

Kljako kaže da je ugroženo više od trista porodica u južnim mostarskim naseljima. Poznato mu je da su pojedinci pristali na eksproprijaciju imanja.

 - Kada smo dobijali pozive za izlazak na teren, kažu da nemamo pravo žalbe, uporno izbjegavaju riješiti pitanje Aerodroma Ortiješ i pitanje javne rasprave - naveo je Berberović.

Berberović tvrdi da se vodi i perfidna igra u vezi sa eksproprijacijom privatnog zemljišta oko Aerodroma. Ako se vlasnici dovedu pred svršen čin, tada bi i Aerodrom, silom prilika, postao neupotrebljiv. O eventualnoj izjmeni trase, može odlučivati samo Vlada Federacije BiH, koja utvrđuje i javni interes.