latinica  ћирилица
23/02/2020 |  18:31 ⇒ 24/02/2020 | 10:09 | Autor: RTRS

Čajničani i Pljevljaci na Metaljci: Ne damo svetinje! (FOTO/VIDEO)

Više od hiljadu Čajničana, sa ikonama, krsnim znamenjem i zastavama Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske, prešli su u krsnom hodu nešto više od 11 kilometara do graničnog prelaza Metaljka u susjednoj Crnoj Gori, da bi izrazili podršku Pljevljacima i svim pravoslavcima u toj zemlji koji se mirno i dostojanstveno bore za odbranu svetinja.

Iako organizatori litija nisu namjeravali da prelaze granicu sa Crnom Goru, na putu Metaljka – Pljevlja prije graničnog prelaza bile su raspoređene jake crnogorske policijske snage.

Na putu su bili primjetni i pripadnici Granične policije BiH raspoređeni između učesnika litije i crnogorskog graničnog prelaza.

Foto: RTRS

Prema riječima protojereja Dragiše Simića starješine Hrama Uspenja Presvete Bogorodice koji je sa jerejom Damjanom Radovićem predvodio litiju, Čajničani nikada ne mogu zaboravii kada su im Pljevljaci pomagali.

- Mi smo danas ovdje došli da posvjedočimo vjeru u Boga oca, sina, Svetog duha, Bogorodicu i sve svete. Došli smo da posvjedočimo da smo djeca Božija, djeca Svetog Save, Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog čime svjedočimo i da smo braća sa vama u Pljevljima, da vam damo podršku u očuvanju srpske pravoslavne vjere – istakao je protojerej Simić.

Foto: RTRS

Učesnici litije koje je na Metaljaci, na teritoriji Republike Srpske, dočekalo nekoliko stotina Pljevljaka ističu da je ovo najmanje što mogu uraditi za bratski narod u Crnoj Gori i da su prethodno molitvenim sabranjem u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču pred ikonom čudotvorne majke Božije – Čajničke krasnice, pomolili se da im da snage da istraju u svojoj borbi za očuvanje svetinja i duhovnog poretka, koji je u posljednjih trideset godina doživio veliki preporod kao malo gdje u Evropi.

Foto: RTRS

U litiji je dominirao portret četrdesetog srpskog patrijarha Varnave, rodom Pljevljaka, koji je bio prvojerarh crkve od 1930. do 1937.godine.

Parohije, crkve i manastir Svete Trojice u Pljevljima, do 1992.godine kada je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve obnovio Mileševsku eparhiju, bili su pod jurisdikcijom Mitropolije dabrobosanske.

U Pljevljima i širom Crne Gore od usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine u Skupštini Crne Gore, organizuju se molebni i litije svakog četvrtka i nedjelje.