latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:32 ⇒ 24/02/2020 | 08:27 | Autor: RTRS

I vlast i opozicija jedinstveni - Ustavni sud mora da se reformiše

Izjava američkog zvaničnika Metja Palmera da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja prijetnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno i danas pobuđuje pažnju javnosti.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Odbacujući tvrdnje da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske antiustavni i osuđujući Palmerovo svrstavanje na stranu Bošnjaka i vlast i opozicija iskazuje jedinstvo u odluci da Ustavni sud mora da se reformiše.

Dodik kaže, završiće političku karijeru tek kada narod bude glasao protiv njega, pritiscima i prijetnjama neće se povinovati. Izjave, poput Palmerove, dopadljive bošnjačkoj javnosti, kaže, sluša već 10 godina.

- On ne može da prijeti. On je jedan nižerangirani službenik Stejt departmenta i nije taj koji upravlja politikama. Glumi. Palmer je uputio očiglednu, bezočnu prijetnju, ali ako Amerika na taj način želi ovdje korigovati odnose, to je njihov problem - poručio je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Bespredmetne prijetnje, poručuje predsjedavajuća Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać podsjećajući na iskazano srpsko jedinstvo i u Narodnoj skupštini Srpske i u BH Parlamentu.

Da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH učvrstila srpsko jedinstvo podsjećaju i iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Palmer je opterećen srpskim jedinstvom, iskazanim u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, te će pokušati da ga razbije - naveo je Igor Žunić šef Kluba poslanika SNSD-a.

Poslanik Nezavisnog kluba poslanika SP Goran Selak smatra da je Palmer čovjek bivše administracije SAD, koji je stasavao za vrijeme Buša i Klintona.

Od jedinstva utemeljenog u zaključcima Narodne skupštine ne odstupa ni vlast ni opozicija.

- U zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske nema ništa antidejtonsko niti antiustavno. Palmer je izmanipulisan, a pravo Republike Srpske i srpskog naroda da traže odlazak stranih sudija je legitimno jer to predviđa i Ustav BiH - kaće Milovan Bjelica potpredsjednik SDS-a.

Na reakcije Srpske proistekle nakon ponovnog otvorenog kršenje Dejtonskog sporazuma i to iz Ustavnog suda BiH sve glasnija podrška i iz Srbije.

Palmer je čovjek bivše administracije SAD koji je stasavao za vrijeme Buša i Klintona, podsjeća bivši potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Čović postavlja pitanje šta su međunarodni predstavnici četvrt vijeka radili u BiH ako nisu obezbjedili da BiH i njene institucije, poput Ustavnog suda funkcionišu bez stranaca.