X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/02/2020 |  13:56 ⇒ 15:28 | Izvor: Agencije

Pogledajte interaktivnu mapu širenja virusa korona (UŽIVO)

Virus korona se od decembra prošle godine širi velikom brzinom. Prvobitno je veliki broj zaraženih bio u Kini i njenoj okolini, odakle je i krenuo ovaj virus.
Virus korona (foto:arcgis.com) -
Virus korona (foto:arcgis.com)

Prema posljednjim informacijama, na globalnom nivou je zaraženo više od 80.000 osoba, a najveći broj zabilježen je u Kini i njenoj okolini (77.660). Za njom je odmah po najvećem broju zaraženih Јužna Koreja (893).

Kada je riječ o evropskim državama, najgora situacija je u Italiji gdje je virusom korona zaraženo 229 osoba.

S obzirom na to da se virus korona raširio po cijelom svijetu, u SAD-u su zaražene 53 osobe, u Australiji 22, dok je u skandinavskim zemljama zabilježen po jedan slučaj.

Za sada je od virusa korona preminulo ukupno 2.699 osoba. Najveći broj smrtnih slučajeva je u Kini u pokrajinu Hubei 2.563.

U Italiji je preminulo sedam osoba, a u Francuskoj jedna.

Od virusa korona se uspješno oporavilo 27.689 osoba. Kako se moglo i pretpostaviti, i u ovim podacima prednjači Kina s obzirom na to da je u njoj zabilježen najveći broj zaraženih osoba. U kineskoj pokrajini Hubei 18.888 osoba se oporavilo.

U Njemačkoj se oporavilo 14 osoba, u Francuskoj 11, Velikoj Britaniji osam, Italiji jedna osoba te takođe po jedna u Skandinaviji.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je još rano da se govori o pandemiji koronavirusa, međutim, naglasili su da je potrebno da sve države budu u pripravnosti.

POGLEDAЈTE INTERAKTIVNU MAPU SVIЈETA KOЈA PRIKAZUЈE U KOЈIM DRŽAVAMA SE VIRUS RAŠIRIO.

Crvenom bojom obilježena su područja pogođena virusom korona, a tu su i podaci zaraženih koronavirusom po regijama i državama, ali i oni o smrtonosnim ishodima i oporavcima.