latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:08 | Autor: SRNA

Diplomatijom spriječiti odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Vlast na svim nivoima u BiH vršiće diplomatski pritisak na Hrvatsku da ne dođe do izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u blizini granice BiH, izjavila je ministar za ekologiju i turizam Federacije BiH Edita Đapo.
Trgovska gora - Foto: ilustracija
Trgovska goraFoto: ilustracija

Ako dođe do izgradnje, prema njenim riječima, BiH će iskoristiti mehanizam Espo konvencije /Konvencija o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu/, a to podrazumijeva tužbe.

- Ipak se nadam da ćemo sve završiti diplomatskim putem uz dogovor - rekla je Đapo za Dnevni avaz.

Ona je podsjetila da problem lokacije odlagališta postoji nekoliko godina, te da mu je poseban značaj dat formiranjem Savjeta ministara.

- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uzeo je problem Trgovske gore kao prioritet, resorni ministar iz Republike Srpske Srebrenka Golić i ja dajemo mu punu podršku da diplomatskim putem pokuša nagovoriti nadležne u Hrvatskoj da pronađu novu lokaciju - rekla je Đapo.

Prema njenim riječima, po istom pitanju su angažovani i parlamentarci, ali i drugi funkcioneri u BiH.

Đapo je dodala da, pored toga što bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori štetilo građanima BiH, ovu lokaciju su stručnjaci u Hrvatskoj ocijenili kao najlošiju.