latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:43 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Nema oboljelih u BiH, ali je potrebna maksimalna odgovornost svih

U BiH nema potvrđenih slučajeva oboljenja od virusa korona, ali se kontinuirano sprovode mjere usmjerene na rano otkrivanje sumnjivih slučajeva i potrebna je maksimalna odgovornost svih, rečeno je danas na konferenciji u Sarajevu.
Konferencija u Sarajevu - Foto: SRNA
Konferencija u SarajevuFoto: SRNA

Na konferenciji o preduzetim mjerama i planiranim aktivnostima u vezi sa mogućom pojavom novog virusa konstatovana je zabrinutost zbog većeg broja oboljelih u Italiji, imajući u vidu kretanje stanovništva i veliku privrednu i trgovinsku razmjenu sa tom zemljom, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Upućen je apel svima koji su boravili ili putovali u područja pogođena virusom da se telefonski jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Zaključeno je da je neophodno da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera, kao i da je potrebna maksimalna odgovornost i saradnja zdravstvenih institucija i ustanova i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, građana.

Nadležne institucije su izdale preporuke zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za obezbjeđivanje uslova za reagovanje i zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić i direktor Granične policije BiH Zoran Galić iskazali su spremnost da u okviru svojih nadležnosti sprovedu sve predložene mjere s ciljem sprečavanja širenja virusa.

U radu konferencije su učestvovali i ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević, telefonski ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, federalni ministar zdravstva i vođa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Vjekoslav Mandić i direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavski.

Učesnici sastanka zahvalili su predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije za dosadašnju podršku, izrazivši uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena, uključujući i podršku u nabavci dodatne zaštitne opreme.