latinica  ћирилица
26/02/2020 |  19:23 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Prvi slučajevi virusa korona potvrđeni u Hrvatskoj i Grčkoj

Virus korona pogodio je, za sada, 30 zemalja, a prvi slučajevi potvrđeni su i u Hrvatskoj i Grčkoj.

U Srbiji je održan sastanak rukovodstva države sa načelnicima klinika, i za dva dana biće potpuno spremni za dolazak virusa. Reagovali su, međutim, na širenje panike i lažnih vijesti o umrlima koje, navodno, zataškava država.

Virus korona iz Italije stigao je i u komšiluk. Oboljeli su mladić iz Hrvatske koji je bio na utakmici u Milanu i njegov brat. Vlasti, pokušavaju da uspostave obrazac širenja. Formiran je nacionalni štab za odbranu od virusa, a zaštitne maske već su nestale sa polica.

Oboljela je i 46 godišnja Grkinja koja je boravila u Italiji. Grčke vlasti, spremne su na zatvaranje škola, zabranu javnih okupljanja i obustavljanje javnog prevoza. Određeno je i 13 bolnica za prijem inficiranih, ako to bude potrebno.

- Prvi slučaj virusa korona je potvrđen u našoj zemlji. To je nešto što smo očekivali i potpuno smo spremni - naveo je Vasilis Kikilas, ministar zdravlja Grčke.

Prvi put zbog neke bolesti, održan je sastanak na najvišem nivou u Srbiji. Ne zbog opasnosti, već zbog, kako su naveli, namjerno ili slučajno izazvane panike. Za razliku od drugih zemalja koje su krile situaciju, Srbija je odabrala otvoren pristup gdje će se dvaput dnevno građanima dostavljati najnovije informacije o virusu.

- Izloženi smo kampanji na društvenim mrežama laži i neistina, od toga kako je na Infektivnoj klinici preminulo dvoje ljudi, dvoje na KBC Bežanijska kosa, da ljudi idu u skafanderima... Niko nije preminuo, nema smrtnih slučajeva, nema ni onih koji su pozitivni na virus korona - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv virusa korona.

- Virus korona u ovom trenutku u Srbiji ne postoji -  rekao je Vučić.

Ipak, Srbija je preduzela mjere prevencije i pripremila sanitetsko osoblje za granične prelaze i prostorije za smještaj zaraženih.

Rukovodstvo Srbije uvjereno je da će Kovid 19 proći bez većih posljedica, a čak i ako se ne ugasi na prelasku iz hladnijeg u toplo vrijeme, jednostavno će postati samo još jedna varijanta virusa poput gripa s kojim živimo svakodnevno.