latinica  ћирилица
26/02/2020 |  22:49 ⇒ 22:51 | Autor: Glas Srpske

"Sirano de Beržerak" premijerno u Dječijem pozorištu

Predstava "Sirano de Beržerak" koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Јug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19.00 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.
"Sirano de Beržerak" (Foto: Glas Srpske) -
"Sirano de Beržerak" (Foto: Glas Srpske)

Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Јanković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete igraju Saša Terzić i Dragan Banjac.

Pomoćnik reditelja, koji je ujedno zadužen i za scenski pokret je Igor Damnjanović, muziku potpisuje Božidar Obradinović, obojica iz Beograda. Scenografiju i kostim radile su Berina Šuščević i Јelena Savić iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Јugu Radivojeviću ovo je četvrti projekat realizovan u Dječijem pozorištu Republike Srpske, jer je ranije režirao predstave "Petar Pan", "Orlovi rano lete" i "Tom Sojer".

V.d. direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković podsjetila je da je Јug Radivojević dobro poznat banjalučkoj publici i kroz predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu.

- Igrati za djecu je jednako važno i ozbiljno kao i igrati u velikim dramskim projektima za odrasle. Prečesto zbog neznanja ili neiskustva potcjenjujemo ono što igramo za djecu, a zapravo je ta igra mnogo uzvišenija. Ponekad odrasli iz pristojnosti aplaudiraju, ali kod najmlađe publike takvih trenutaka nema. Djeca su najiskrenija publika - rekla je ona.

Reditelj Јug Radivojević istakao je značaj predstava koje se rade za mališane i ukazao na njihov obrazovni značaj u vremenu kada televizije imaju siromašan program za najmlađu publiku.

Glumac Aleksandar Blanić naglasio je da mu je naslovna uloga u novoj predstavi veoma značajna.

- Svaki glumac bi trebao da u svojoj karijeri ima značajne uloge koje se posebno ističu. Sa pravom mogu da kažem da je to za mene uloga Sirana de Beržeraka - kaže Blanić.