latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:39 ⇒ 28/02/2020 | 07:36 | Autor: RTRS

Izetbegović, Radončić i Komšić izvršili udar na Vučića i Srbiju

Cilj Republike Srpske je izvorni Dejton, očuvanje Republike i da Srbija bude jaka, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakavši da je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

Odgovarajući na reakcije iz Sarajeva, Dodik je rekao da je neprihvatljivo to što političko Sarajevo, koje predvodi Bakir Izetbegović, pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsjednik Srbije.

- Aleksandar Vučić svojim nastupima pokazao je da je čovjek mira i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu - poručio je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH. Lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, DF-a Željku Komšiću i SBB-a Fahrudinu Radončiću ne odgovara stabilna Srbija i želja im je da uklone Vučića.

- Napad na Srbiju je svakako napad i na njenog predsjednika, napad je pokušaj da se uruši Srbija, jer Srbija smeta Izetbegoviću i ostalima, zato što je stabilna i pod rukovodstvom samog Vučića postigla značajne napretke na međunarodnom planu - ekonomskom, finansijkom i stabilizirajućem - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio stav da nikada nije pozivao na oružje, za razliku od Bakira Izetbegovića i da Republika Srpska nije remetilački faktor.

- Svojatanje Banjaluke kao šeher grada, Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka nikada nije bila šeher i neće ni biti. Banjaluka ne pripada Izetbegoviću nego Srbima i srpskom narodu i Republici Srpskoj. Banjaluka više pripada Vučiću i više podržava Vučića nego što je ikada podržavala i što će podržavati Izetbegovića i njegove sljedbenike - poručio je Dodik.

U BiH su nezadovoljni i Hrvati i Srbi. BiH ima dva entiteta i tri naroda i da su to bošnjački funkcioneri naučili, ova zemlja bi, kaže Dodik, funkcionisala. Poručuju da u Republici Srpskoj ne postoji ni edan plan za secesiju.

- Republika Srpska ima legitimni cilj da putem svog djelovanja i aktivnosti preferira izvorni Dejton, izvorne nadležnosti i ono što piše u Dejtonskom sporazumu i dejtonskom Ustavu. To je legitiman politički cilj - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Valentina Incka da je prešao crvenu liniju, najavivši da neće poštovati odluke Ustavnog suda, Dodik je rekao da se Incko pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu.

- Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor prema srpskom narodu i prema dejtonskom sporazumu. Mimo volje srpskog naroda i mimo predviđenih procedura, promijenio je mnoge zakone i izvršio je značajnu centralizaciju. To nije volja srpskog naroda - jasan je Dodik.

Crvena linija je za Srpsku pređena, stav je srpskog člana Predsjedništva i neće, kaže, dozvoliti urušavanje prava Republike Srpske. Srpska nije generator krize u BiH već Ustavni sud, realizujući politiku centralizacije i unitarizacije BiH i plana koji je napravljen zajedno sa bošnjačkim političarima.