latinica  ћирилица
04/03/2020 |  11:22 | Autor: SRNA

Deđanski: Turska među izbjeglicama može propustiti i radikalne islamiste

Činjenica da Turska u bilo kom momentu može da pokrene talas izbjeglica znači da među njima može propustiti i radikalizovane islamiste koji mogu biti ozbiljna prijetnja za zemlje koje ih prihvate, rekao je Srni predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski.
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com) -
Stevica Deđanski (Foto:srbijadanas.com)

- Kao što može da pokrene talas izbeglica tako isto može i da propusti ljude koji nisu samo izbeglice koje bježe spašavajući goli život. Mi to ne možemo da znamo u ovom momentu i to zaista može da bude problem za region - naveo je Deđanski.

On je ocijenio da najnoviji migrantski talas, ako ne bude zaustavljen dogovorom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i evropskih zvaničnika, može da dovede do povećanog broja incidenata u zemljama koje budu prihvatile migrante, što će sigurno izazvati nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

- Kako ćemo i da li ćemo se s tim izboriti videćemo. Pogledajte kakav je sad haos na granici sa Grčkom gde je očito najjači smer udara, kao i prema Bugarskoj, ali se nadam da će ipak doći do dogovora - rekao je Deđanski.

On je ukazao da su, kada je riječ o regionu, najveće udare migranata do sada trpjele Srbija i Republika Srpska jer su bile liberalnije nego ostale zemlje, ali da to na kraju krajeva nije izazvalo neke neželjene rezultate i nema povećanog broja izbjeglica koje su se trajno nastanile ovdje.

- Bilo bi logično da i mi zauzmemo mnogo čvršći stav i da kako se drugi ponašaju da se ponašamo i mi. Očigledno je da nam niko ne može da zabrani da radimo ono što rade i oni - rekao je Deđanski.

Komentarišući mogućnost da bi EU u dosadašnjem maniru mogla zemljama koje nisu njene članice ponuditi određene fondove da bi prihvatile one koji Evropa ne želi, Deđanski je rekao da je to izvijesno jer je to na neki način vrlo nekorektno pokušala i ranije.

- Verujem da zemlje znaju da su kratki benefiti koji bi mogle da dobiju i da bi im to izašlo na uši. Verujem da možemo svi zajedno da podnesemo zajednički teret, ali ne da siromašni podnesu teret svih - rekao je Deđanski.