latinica  ћирилица
05/03/2020 |  14:54 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Radončić: EU da prestane sa politikom otvorenih vrata

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je danas u Sarajevu da BiH očekuje od EU da prestane sa politikom otvorenih vrata, kojom već duže vrijeme ohrabruje milione migranata da iz Turske krenu ka Evropi.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

- Na današnjoj sjednici Savjeta ministara imali smo ozbiljan razgovor o migrantskoj krizi i njenom uticaju na BiH, pri čemu smo zaključili da je za BiH najvažnija bezbjednost njenih građana, a potom bezbjednost migranata - rekao je Radončić novinarima nakon vanredne sjednice Savjeta ministara posvećene informacijama o migrantskoj krizi i preduzetim mjerama u vezi sa sprečavanjem pojave virusa korona u BiH.

Radončić kaže da su on, kao i Ministarstvo od Savjeta ministara dobili dodatna obavještenja da mogu suvereno razgovarati sa svim ključnim domaćim i međunarodnim faktorima koji se bave problemom migrantske krize.

- Zapadni Balkan ne smije biti prepušten sam sebi, ne smije da bude najslabija tačka na migrantskoj ruti ka EU - rekao je Radončić.

On je najavio da će se vrlo brzo susresti sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, a možda i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikomm radi razmatranja trenutnog stanja u vezi sa migrantskom krizom.

Pomoćnik ministra za civilne poslove u Savjetu ministara Siniša Ilić istakao je da se situacija u vezi sa opasnostima koje nosi virus korona u BiH i regionu mijenja iz časa u čas, te da su u Banjaluci jutros identifikovana dva slučaja zaraze.

Prema njevom riječima, nadležne institucije u BiH nisu iznenađene ovim slučajem, jer je to bilo i očekivano, s obzirom na situaciju u okruženju.

- Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost jer je situacija u vezi sa eventualnom pojavom i širenjem virusa korone u BiH pod kontrolom nadležnih institucija i ustanova - rekao je Ilić.

On je dodao da će BiH u suzbijanju pojave i sanaciji eventualno novih slučajeva oboljenja ljudi od virusa korona imati punu podršku Svjetske zdravstvene organizacije.