latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:51 | Autor: SRNA

Si i Putin o borbi protiv Kovida-19

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da je Kina spremna da radi sa svim zemljama svijeta da bi unaprijedila međunarodnu saradnju u borbi protiv pandemije Kovida-19 i osigurala globalno zdravlje.
Putin i Si Đingping (foto: Sputnik/ Aleksej Družinin) -
Putin i Si Đingping (foto: Sputnik/ Aleksej Družinin)

Si je istakao u sinoćnom telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da je Kina morala hrabro da odgovori na jezivu epidemiju virusa korona zbog toga što to nije samo pitanje života i zdravlja ljudi u Kini, već u cijelom svijetu, prenosi agencija Sinhua.

Zahvaljujući velikim naporima, situacija na prevenciji i kontroli epidemije u Kini nastavlja da se unapređuje, a život se polako vraća u redovne rokove, rekao je Si.

Si je naveo da je Kina uvjerena da je sposobna da izbori bitku sa epidemijom.

On je dodao da Kina želi da ostvari zajedničke napore sa Rusijom i drugim zemljama kako bi prevazišli poteškoće i da bi obezbijedili javno zdravlje.

Saradnja Kine i Rusije ima čvrst temelj i jake pokretačke snage, rekao je Si i dodao da Peking čvrsto podržava mjere koje je preduzela Moskva da ostvari dugotrajni mir i stabilnost u zemlji, pod vođstvom Putina.

Ruski predsjednik je pohvalio mjere kineske vlade, rekavši da one nisu važne samo za Kinu, već i za zdravlje stanovnika drugih zemalja.

- Rusija visoko cijeni kineske napore - rekao je Putin, dodajući da je Kina postavila dobar primjer međunarodnoj zajednici, pružajući ruku epidemijom pogođenim zemljama.

Putin je istako da ono što je Kina uradila predstavlja pravi odgovor na provokacije i stigmatizaciju pojedinih država po pitanju epidemije Kovida-19.