latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:23 | Autor: Agencije

Tramp: Lijek protiv virusa korona uskoro u slobodnoj prodaji

Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti virus korona, objavili su naučnici iz Australije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da je omogućio da se taj lijek uskoro pojavi u slobodnoj prodaji.

Naime, grupa infektologa sa Univerzteta Kvinslanda iz Brisbejna kažu da su dva lijeka koja već postoje pobijedila infekciju KOVID-19.

Klorokin, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, virus korona nestao kod zaraženih pacijenata.

Profesor Dejvid Paterson, jedan od istraživača sa Univerzitta Kvinsland, nada se da će uspjeti da podstakne ljude u većem broju da se uključe u njihovo istraživanje do kraja mjeseca.

– Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali virus korona u sebi – rekao je Paterson.

Dodao je da je prvi talas pacijenata iz Kine odlično reagovao na lijek protiv HIV-a pa istraživači sada žele da sprovedu veliko kliničko istraživanje širom Australije tokom kojeg bi uporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji.

Tramp tvrdi, a prenosi Si-En-En, da bi lijek pod nazivom hidrokriklorokin mogao biti skoro odmah dostupan za liječenje virusa KOVID-19.

– Već se neko vrijeme on koristi tako da znamo da ukoliko neće djelovati kako predviđamo, ipak neće nikoga ubiti. Moramo ukloniti svaku nepotrebnu prepreku. I to smo učinili. Imamo dobre rezultate – rekao je Tramp.

Američki predsjednik je dodao i da se radi o uobičajenom lijeku koji će uskoro biti dostupan na recept za liječenje onih koji su zaraženi virusom korona.

– Ovaj lijek će sve promijeniti – poručio je Tramp koji je pozvao i Američku upravu za hranu i lijekove da pojednostavi svoje procese kako bi se ubrzao razvoj terapija usmjerenih na liječenje virusa korona.