X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
31/03/2020 |  23:51 ⇒ 01/04/2020 | 08:45 | Izvor: RTRS

Hrvatska odobrila odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske dalo je na upotrebu lokaciju kasarne Črkezovac u Dvoru, Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško, objavio je Kliks.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je na Trgovskoj gori u hrvatskoj opštini Dvor, u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, što je oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", što bi ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključke kojima se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarc rekao je da je ova lokacija neprihvatljiva za odlaganje nukleranog otpada, a lokalno stanovništvo je organizovalo brojne proteste na kojima su izrazili neslaganje s namjerama hrvatskih vlasti.

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško saopštio je da će tokom projekta u kontinuitetu sarađivati sa lokalnom javnosti, kao i javnosti u BiH, te da će pokrenuti postupak traženja lokacijske i građevinske dozvole ukoliko se utvrdi da lokacija neće imati štetan uticaj na životnu sredinu.

Kliks/RTRS