latinica  ћирилица
07/04/2020 |  18:27 | Autor: SRNA

HDZ BiH: Federalna Vlada da donese zakon o saniranju zdravstvenih institucija

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH /FBiH/ da hitno donese zakon o saniranju zdravstvenih institucija, te da izvrši pravičnu raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti u skladu sa utvrđenim entitetskim budžetom za ovu godinu.
HDZ BiH - Foto: ilustracija
HDZ BiHFoto: ilustracija

HDZ BiH traži da se ovi transferi županijama /kantonima/ i opštinama/gradovima odvoje od transfera namijenjenih za pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na današnjoj onlajn sjednici užeg Predsjedništva stranke, koju je predvodio lider stranke Dragan Čović, HDZ BiH pozvao je na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, županija i nižih nivoa vlasti kao odgovor svim zadacima u skladu sa nadležnostima propisanim zakonima i Ustavom, saopšteno je iz ove stranke.

Iz HDZ-a BiH pozivali su sve državljane BiH na poštivanje i pridržavanje propisanih odluka kriznih štabova, a posebno na pridržavanje mjera društvenog distanciranja i ostanka u vlastitim domovima.

U saopštenju se dodaje da HDZ BiH poziva na djelovanje svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti na različitim nivoima u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

HDZ BiH osuđuje neprimjereno javno djelovanje zasnovano na zloupotrebi političkog prostora za isključivo jednostranački uticaj, te poziva na funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou FBiH za pružanje sistemskog i efikasnog odgovora na krizu virusa korona.