latinica  ћирилица
11/04/2020 |  17:13 | Autor: SRNA

Vladika Dimitrije: Najtrezvenije je poštovati odluke vlasti

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je vjernicima da je najtrezvenije poštovati sve odluke i preporuke gradskih, republičkih i državnih vlasti kojima se nastoji spriječiti širenje virusa korona i spasiti što veći broj života, te pozvao pojedince da ne otežavaju ionako teško breme.
Vladika Dimitrije -
Vladika Dimitrije

Vladika je u pismu vjernicima ukazao da bi bila velika greška dozvoliti javnu raspravu o zajedničkim bogosluženjima.

- Time bi dovodili ljude u situaciju da, makar i nehotično, nemajući svi dar vjere, kao ni osnovne teološke informisanosti, neuko analiziraju ono u šta nisu dovoljno upućeni i, samim time, profanišu naše svetinje, a nas opravdano optužuju kao neodgovorne i sebične ljude - naveo je vladika Dimitrija.

Vladika je u poruci vjernicima istakao da se ne smije dozvoliti ugrožavanje života bližnjih, jer su oni za svakog pravog hrišćanina najveća svetinja.

On je istakao da je ova situacija uticala i na duhovni i crkveni život, te da sve to teško pada i sveštenicima.

- Ne možemo da se molimo onako kako želimo i kako smo navikli, da učestvujemo u bogosluženju, da zagrlimo i cjelivamo bližnje, da cjelivamo svete ikone, i što nam najteže pada – da saborno učestvujemo u Božanskoj Liturgiji - naveo je vladika Dimitrije.

Vladika je istakao i da "lijek besmrtnosti", kako Sveti Ignjatije Bogonosac naziva Svetu Evharistiju, "jeste lijek i za iscjeljenje ove nove bolesti, ali ne kao medikament koji će sam po sebi da sačuva od zaraze, nego kao izraz ljubavi jednih prema drugima i time predokušaj Hristove pobjede nad smrću".

- Ako se Evharistijom služimo da pokažemo sebi i drugima da smo bolji vjernici od naših bližnjih, onda je uzalud prinosimo. Na kraju, ako žurimo da učestvujemo u Svetoj Evharistiji u manastirima da bismo se narugali odlukama svojih pastira smatrajući ih za ništavne, ili za odraz malovjerja – uzalud tamo idemo - napomenuo je vladika Dimitrije.

Prema njegovim riječima, u ovakvoj situaciji se bira između života bližnjih, prije svega starijih i hronično bolesnih s jedne, i "duhovnog" komfora s druge strane.

- Izbor bi trebalo da bude lagan, a ova pandemija, na našem ličnom duhovnom putu, može i treba da bude prilika za rast naše vjere i dublje pronicanje u ljubav Hristovu "koja prevazilazi razum" i naše duhovno vaskresenje iz sna sebičnosti - navodi se u pismu vladike Dimitrija.

Vladika Dimitrije pozvao je vjernike da zajedničku liturgiju koja je sada onemogućena oplemene na drugačiji način, tako što što će se /uz sve mjere predostrožnosti/ pobrinuti oko nekog bolesnog, starijeg ili za nekoga kome je onemogućeno kretanje obaviti neophodnu nabavku i opet se poslije takve "liturgije" pričestiti.

On je napomenuo je da je jedini cilj saopštenja koje je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska izdala u danima velikih izazova bio taj da sačuvaju jedni druge od opasnosti koja prijeti.

Pojedince je zamolio da ne otežavaju sebi i svima ionako teško breme za nošenje koje je novonastala situacija stavila svima na pleća, dok je većini vjernog naroda eparhije zahvalio.

- Molim vas da budemo razumni, da pazimo jedni na druge, da služimo jedni drugima, da slušamo jedni druge i da ne izazivamo nemir i razdor u Crkvi. Ako se i ne plašimo korona virusa, Boga bi trebalo da se plašimo - poručio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.