latinica  ћирилица
23/04/2020 |  19:56 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Radončić: Migranti, koji kriju identitet, treba da idu u zatvor

Ministarstvo bezbjednosti i bezbjednosne agencije u BiH počele su pripremne radnje za deporataciju ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. Od deportacije će biti izuzeti samo državljani Sirije zbog ratnih dejstava u toj zemlji.

Novi strateški pristup problemu migranata u BiH, koji je predstavio ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, podrazumijeva i izmjenu određenih zakonskih rješenja. Za diplomate u BiH koji ne budu sarađivali u deportaciji, Radončić najavljuje i uskraćivanje gostoprimstva.

Gotovo nevjerovatan zaokret u odnosu institucija BiH prema ilegalnim ekonomskim migrantima. Nakon petogodišnjeg nebranjenog "vršljanja" teritorijom BiH – protjerivanje u zemlje porijekla. Prvi zadatak dobila je Služba za poslove sa strancima – u što kraćem roku sačiniti evidenciju u prihvatnim centrima sa preciznim, do sada uglavnom prikrivenim a sumnjivim, identitetom pridošlica, među kojima, Radončić ne isključuje ni terorističke ili kriminalne grupe i pojedince. Za nekooperativne - najavljuje premještaj.

- Ljudi koji ne žele da otkriju svoj identitet ne mogu ići više u centre za smještaj ilegalnih migranata nego moraju ići u pritvor i biće tamo godinu, ili dvije ili pet dok se ne otkrije njihov identitet - ističe Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH.

Uz identitet i ponuda migrantima za dobrovoljnu deportaciju u matičnu zemlju. Prevoz obezbijeđen! O trošku BiH ili iz alternativnih izvora, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije! Služba za poslove sa strancima još juče je počela sa realizacijom zadatka. Početak ne obećava!

- Ne žele da sarađuju u privremenim prihvatnim centrima i nismo imali mnogo uspjeha oko javljanja i dobrovoljnosti za povratak u države porijekla - naglasio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.  

Nekooperativnih već ima i među ambasadorima zemalja iz kojih migranti potiču. Pakistanaca je, preliminarno, evidentirano najviše - 3.000, a upravo ambasador te države nije raspoložen da bezbjednosnim agencijama omogući pristup tamošnjim bazama podataka, kako bi se precizno utvrdio identitet svakog pakistanskog migranta u BiH, ponaosob. I kako bi se obezbijedile neophodne dozvole za deportaciju!

Radončić opet nudi rješenje.

- Ako odbiju da sarađuju sa Ministarstvom sigurnosti, našim sigurnosnim strukturama i vlastima BiH ja ću bez imalo kompleksa tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata u ovoj zemlji i da bude upućen u svoju matičnu državu - tvrdi Radončić.

Svjestan je Radončić da novi strateški pristup zahtijeva i djelimičnu izmjenu legislative, što očekuje od Parlamenta. Ili, pak decidnu primjenu pozitivnih propisa. Poput Zakona o azilu koji precizira da licima koja nisu podnijela zahtjev za azil, već samo iskazala namjeru da će zahtjev podnijeti, valjanost potvrde o boravku u BiH ima rok od osam dana. Ili maksimalno 14! Takvih je više od 99 odsto među migrantskom populacijom na bh. tlu, bar nas je u to godinama ubjeđivao Radončićev prethodnik Dragan Mektić. No umjesto 14 dana, oni su, pred blindiranim evropskim vratima, ostali mjesecima! I onaj preostali procenat, koji su navodno tražili azil, ali ga još nisu dobili, "oročeni" su na šestomjesečni boravak u BiH. Zbog toga, novi strateški pristup, kaže Radončić ne isključuje ni reviziju ranije odobrenog statusa migranata. Očekuje podršku svih u BiH – i domaćih i međunarodnih zvaničnika. I poručuje "skinuće se" balast od 10-ak hiljada migranata sa nejakih "pleća". I neće siromašna BiH biti "parking" za bogatu Evropu!?