latinica  ћирилица
26/04/2020 |  07:33 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Donja Gradina: Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina (FOTO/VIDEO)

U Dodnjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Јasenovac predstavlja najveću bol i ranu srpskog naroda.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Donja Gradina predstavlja mjesto sjećanja gdje tišina govori više od riječi.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da će institucije Srpske i Srbije učiniti sve da u narednom periodu u Donjoj Gradini bude izgrađen monumentalni memorijalni centar, jer ne smije biti zaboravljen ustaški zločin genocida u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su ljudi u sistemu koncentracionog logora Јasenovac pobijeni samo zato što su jedne vjere, što su Srbi i što je neko mislio da takvi ne treba da postoje, te je zbog toga važno obilježavati taj istorijski datum kako se to nikada, nigdje i nikome ne bi dogodilo.

Nekoliko godina zajedno Srbija i Republika Srpska obilježavaju stradanja našeg naroda, pokazujući tako jedinstvo, ali i smjer kojim naš narod može da ide u budućnosti, istakako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na humkama u Sremskoj Mitrovici, gdje je između ostalih ubijen i čuveni sprski slikar Sava Šumanović.

Gradonačelnik grada Modina iz Izraela Haim Bivas poručio je da će Izrael i Republika Srpska učiniti sve da se nikada više ne ponove zvjerstva koja su se događala u Donjoj Gradini i koncentracionom logoru Јasenovac.

Najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici diplomatskog kora u BiH položili su vijence i cvijeće na grobno mjesto "Topole" u Spomen-kompleksu Donja Gradina.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, američki ambasador Erik Nelson, britanski ambasador Metju Fild, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, te predstavnici jevrejskog i romskog naroda.

Prethodno je istaknuto da žrtve ne smiju biti zaboravljene jer bi to za njih bila najveća kazna.

Donja Gradina-delegacija Srpske (Foto: RTRS)

Sveštenici dubičke parohije služili su parastos Srbima ubijenim u sistemu ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, a potom su emitovane video-poruke molitava koje su za stradale pripadnike jevrejskog i romskog naroda pročitali rabin Isak Asiel i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Donja Gradina-obiljepžavanje (Foto: RTRS)

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

U Memorijalnom kompleksu Јasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Donja Gradina (Foto: RTRS)

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Godišnjica je obilježena i u Sremskoj Mitrovici.