latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:37 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Kako je pandemija virusa korona uticala na živote i navike radnika Alumine? (VIDEO)

Pandemija virusa korona uticala je na živote, navike, procese i postupke širom svijeta
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

Ujedno, kao i svaka vanredna okolnost, imala je svoje heroje i "podarila" priče o posebnim ljudima. Sastavni dio zvorničke, jesu radnici Alumine koji žive u Srbiji, a rade u Srpskoj i koji su u "doba korone" prioritet dali radnom mjestu i koji još čekaju na prelazak granice i priliku da osjete toplinu porodičnog doma.

Za više od 120 radnika iz Srbije koji rade u najvećoj zvorničkoj fabrici, Alumina je druga kuća. U toj "kući" ostala je nekolicina njih u trenutku proglašenja vanrednog stanja i zatvaranja granice zbog virusa korona. Јedan od njih je i mašinista parnih turbina Zoran Radić. U susjednom Malom Zvorniku ostali su supruga, dvije kćerke i sin. Puna dva mjeseca čeka da ih vidi.

- Vanredne mjere su uvedene u osam sati, ja sam radio noćnu smjenu. Imao sam mogućnost da li da pređem, da idem u karantin ili da ostanem ovdje da radim, izabrao sam da ostanem. Trenutno mi je najveća želja da pređem granicu, da bih se vidio i spojio sa mojom porodicom - kaže Radić.

Zoranu će se po svoj prilici želja ostvariti početkom juna. I Lozničanka Јelena Lazarević odlučila je da svojim znanjem i radom pomogne kompaniji u teškom trenutku. Dvije kćerkice čuva suprug.

- Bilo je sve teže i teže prelaziti granicu i ipak sam odlučila da ostanem kod roditelja zbog posla i svega, jer oboje radimo u Glinici i suprug i ja. Nismo se nadali da će država da stoji iza radnika koji su u radnom odnosu i da će svi doprinosi biti izmireni, pa smo se nadali da ova dva mjeseca ipak jedno od nas dvoje ostane da radi, a jedno da čuva djecu- navodi Lazarevićeva.

Bez obzira na to što najveći broj radnika iz Srbije u prethodna dva mjeseca nije mogao dolaziti na posao, kompanija im je redovno isplatila plate i sve druge obaveze. Svi se nadaju da će davno potpisani Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije u budućnosti imati daleko veću težinu, jer, kako kažu, Drina treba da spaja, a ne da razdvaja.