latinica  ћирилица
20/05/2020 |  07:18 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o ukidanju vanrednog stanja

Narodna skupština Republike Srpske, na 13. posebnoj sjednici koja se održava u zgradi Vlade, razmatra Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.
Narodna skupština Republike Srpske (foto:ues.rs.ba) -
Narodna skupština Republike Srpske (foto:ues.rs.ba)

Propisano je ukidanje vanrednog stanja jer je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona pod kontrolom.

U obrazloženju se navodi da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postepeno život vraćati u normalan tok, odnosno smatra da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja.

Na dnevnom redu sjednice je i potvrđivanje akata koje je u vrijeme vanrednog stanja donosila predsjednica Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske, po hitnom postupku.

Sa sjednice je poručeno da su institucije funkcionisale u skladu sa Ustavom Srpske. Mjere su, ističu, donesene u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i sanacije štetnih posljedica u privredi.

Upozoravaju da rat sa nevidljivim neprijateljem i dalje traje, pa nakon ukidanja vanrednog stanja, Republika Srpska ostaje u vanrednoj situaciji, tokom koje su zaštitne maske i socijalna distanca i dalje obavezni.