latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:53 ⇒ 17:54 | Autor: Nezavisne

Neizvjesna dodjela Oskara 2021.

Američka Akademija filmske umjetnosti i nauke razmatra mogućnost odlaganja ceremonije 93. dodjele Oskara koja je zakazana za 28. februar 2021. godine.
Oskar - Foto: Agencije
OskarFoto: Agencije

Anonimni izvori rekli su da je sve i dalje u domenu razmišljanja.

- Ceremonija će vjerovatno biti odložena - rekao je dobro informisani izvor za list Varajeti.

Međutim, ta osoba je upozorila da detalji, uključujući potencijalne nove datume, još nisu u potpunosti razmotreni ili formalno predloženi.

Istovremeno, drugi izvor kaže da je datum na ABC trenutno nepromijenjen.

Kada su u aprilu najavljene nove privremene promjene pravila za dobijanje Oskara zbog pandemije, predsjednik Akademije Dejvid Rubin rekao je da je prerano govoriti o tome.

- Nemoguće je znati šta će se dešavati. Znamo da želimo da proslavljamo filmska ostvarenja, ali ne znamo u kojoj će to tačno biti formi - kazao je Ruben.

Prema uobičajenim pravilima, film mora da ima sedmodnevnu ekranizaciju u bioskopima u Los Anđelesu da bi se kvalifikovao za dobijanje nagrade Oskar.

Ipak, za ovu godinu, filmovi koji su digitalno objavljeni mogu da se kvalifikuju ukoliko je studio prvobitno planirao bioskopsko prikazivanje.

- Mislim da svi saosjećaju sa režiserima i tu smo da podržimo naše članove i filmsku zajednicu. Ima smisla kada zapravo ne znamo šta će se događati u pogledu raspoloživosti bioskopskog prikazivanja... Moramo da napravimo izuzetke samo za ovu godinu i za to vrijeme kada bioskopi nisu otvoreni, tako da se velika filmska djela ipak mogu vidjeti i proslaviti - rekao je Rubin.

Nove promjene pravila podrazumijevaju i omogućavanje da se ekranizacije kvalifikovane za Oskara održavaju u Njujorku, Čikagu, Majamiju, Atlanti i drugim gradovima, umjesto, kao što je bio slučaj do sad, samo u Los Anđelesu.

Akademija je odbila da komentariše nove navode i i dalje nije jasno da li će odlaganje Oskara takođe značiti da će Akademija dozvoliti filmovima koji su objavljeni nakon isteka roka da se kvalifikuju za Oskara 2021. godine.