latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:50 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Brnabić: Najmanja smrtnost zahvaljujući ulaganjima u zdravstvo

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Novom Sadu da je uloženih milijradu evra u zdravstvo bilo od presudnog značaja, da Srbija ima najmanju smrtnost u Evropi i svijetu u krizi izazvanoj epidemijom virusa korona.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Milijarda evra u zdravstvo je projekat koji je pokrenuo predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić, a on nam je presudno pomogao da u ovoj velikoj epidemiološkoj krizi Srbija ima najmanju smrtnost u Evropi i svijetu - rekla je Brnabićeva novinarima u Kliničkom centru Vojvodine, gdje je u toku rekonstrukcija Klinike za interne bolesti.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je Klinički centar Vojvodine u vrijeme epidemije virusa korona pokazao "fantastičnu" organizaciju.

- Klinički centar je najznačajnija zdravstvena ustanova u AP Vojvodini, koja je u protekla dva mjeseca pokazala fantastičnu organizaciju, posvećenost i odgovornost kada je riječ o pošasti koja nas je zadesila - dodao je Mirović.

On je istakao da je od juna 2016. godine Pokrajinska vlada uložila 7,7 milijardi dinara /oko 65,5 miliona evra/, za revitalizaciju zdravstvenog sistema AP Vojvodine.

- Za 30 do 40 dana biće ugovorena i izgradnja "Kamenice tri" i to će biti dodatno ulaganje od dve milijarde dinara /oko 17 miliona evra/. To znači, da sa gotovo 10 milijardi dinara /oko 85 miliona evra/, ulaganja možemo govoriti o znatno boljem zdravstvenom sistemu od onog koji smo zatekli 2016. godine - rekao je Mirović.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić naglasila je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi u toku rekonstrukcija sedam klinika, kao i Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Vrijednost radova na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti iznosi 547,5 miliona dinara /oko 4,7 miliona evra/, a ovaj posao trebalo bi da bude završen do kraja godine.

U posjeti Klinici za interne bolesti bili su i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke Dubravka Negre.