latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:36 ⇒ 20:00 | Autor: Agencije

Preminuo pisac Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović.
Bekim Sejranović (foto: RAЈKO RISTIĆ / RAS SRBIЈA) -
Bekim Sejranović (foto: RAЈKO RISTIĆ / RAS SRBIЈA)

- Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. vijeku ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj - navode iz izdavačke kuće Buka.

Bekim Serjanović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gdje je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", kao i romana "Nigdje niotkuda", "Ljepši kraj", "Sandale", "Tvoj sin Haklberi Fin" i "Dnevnik jednog nomada".

Za roman "Nigdje niotkuda" 2009. godine dobio je nagradu "Meša Selimović". Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.