latinica  ћирилица
21/05/2020 |  22:47 ⇒ 22:47 | Autor: SRNA

Ivancov: Ukinuti funkciju visokog predstavnika

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov naglašava da se Rusija dosljedno zalaže za povlačenje mehanizma spoljnog protektorata u BiH i ukidanje funkcije visokog predstavnika, kao i predaju svih nadležnosti u ruke lokalnih vlasti.
Petar Ivancov - Foto: SRNA
Petar IvancovFoto: SRNA

Ivancov naglašava da je apsurdno da se BiH i dalje nalazi "pod posmatranjem" visokog predstavnika, koji se postavlja iznad demokratski izabranih institucija.

- Kritike na njegov račun ne upućujemo samo mi, već i mnoge političke snage u BiH koje pokazuju snažno nezadovoljstvo zbog ponašanja visokog predstavnika i zalažu se za ukidanje njegove funkcije - rekao je Ivancov za "Rusku gazetu".

On je naglasio da postojanje visokog predstavnika nema praktični smisao, budući da u zemlji odavno vlada mir i stabilnost, BiH se odavno već pokazala kao odgovoran i poštovan član međunarodne zajednice, bila je i izabrana članica Savjeta bezbjednosti UN, predsjedavala je Komitetu ministara Savjeta Evrope.

Ivancov naglašava da će se situacija u BiH promijeniti nabolje onda kada budu stvoreni uslovi da se svi narodi osećaju u svojoj zemlji kao kod kuće, umjesto što su podvrgnuti konstantnom presingu samo zbog toga što imaju svoje mišljenje o bilo kom važnom pitanju.

On je uvjeren da je budućnost BiH u ravni ostvarivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u onom obliku u kojem je potpisan 1995. godine.

- Tamo su predviđeni potrebni mehanizmi radi obezbeđivanja balansa snaga svih naroda u BiH i njena dva entiteta, zato je prosto neophodno njihovo poštovanje. Nekome se takav sistem može učiniti glomaznim i neefikasnim, ali je potpuno funkcionalan, a za ovdašnje prilike je krajnje nezamenjiv - ističe Ivancov.

On upozorava da je čeprkanje po Ustavu BiH otvaranje "Pandorine kutije" čije posljedice mogu biti nekontrolisane i opasne i da zato nema potrebe za "Dejtonom dva".

- Vjerovatno treba razjasniti kako postepeno "zatvoriti" anekse mirovnog sporazuma kojih ima 12, a koji regulišu različite aspekte obezbjeđivanja mira u zemlji. Na primjer, smatramo da je visokom predstavniku u BiH, čiji je mandat propisan u aneksu 10, odzvonilo. Bilo bi veoma simbolično, lijepo i korisno da se taj aneks zatvori taman uoči 25 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma u decembru. Time se potvrđuje status BiH kao suverene i nezavisne zemlje, gdje odgovornost za situaciju u zemlji pada isključivo na njene narode - naglašava Ivancov.

On smatra da takav stav sva tri naroda mora biti polazna tačka za povlačenje mehanizma spoljnog protektorata, inače će u protivnom to već dobiti karakter kolonijalne uprave.

Govoreći o odnosima BiH i Ruske Federacije i mogućnostima proširenja bilateralne saradnje, Ivancov navodi da je Rusija jedan od ključnih investitora u BiH i spada u vodeće spoljnotrgovinske partnere, ali postoje određena razmimoilaženja u stavovima, prije svega političkog karaktera.

- Želio bih da vidim u većoj mjeri konstruktivno razumijevanje uloge Rusije od niza političara u Federaciji BiH - poručuje Ivancov.

On je istakao da poseban osvrt zaslužuju veze Rusije sa Republikom Srpskom, gdje je odavno obezbijeđen najviši nivo povjerenja, prijateljski i bratski karakter odnosa.

- Na to smo beskrajno ponosni. Ostvarujemo cijeli niz humanitarnih projekata u ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj sferi, radimo na novim zanimljivim inicijativama, što uzdiže našu saradnju na kvalitativno novi nivo. Tradicionalno intenzivni karakter nose politički kontakti između lokalnog srpskog i ruskog državnog vrha što ćemo i nadalje podsticati i proširivati. Usput, njih ne ometa ni trenutna situacija oko korona virusa, tako da se najtješnji kontakti i dalje održavaju - naglasio je Ivancov.

On je izrazio zadovoljstvo zbog povećanog interesovanja za izučavanje ruskog jezika, ne samo u Republici Srpskoj, već i u Federaciji BiH.

- Primjećujemo osjetan porast interesovanja za ruski jezik, književnost i kulturu u cijeloj zemlji. Tu je i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, gdje predavanja drži ruski profesor koji je došao posredovanjem "Ruske humanitarne misije". Tu su i Univerzitet u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, tu je i privatni Panevropski univerzitet "Apeiron" u Banjaluci, kao i Fond "Ruski svet". Raširena je mreža privatnih kurseva ruskog jezika u cijeloj zemlji. Učenje ruskog jezika u Republici Srpskoj širi se čak i na nivo predškolskih ustanova! - naglasio je Ivancov.

On je istakao da se usavršavaju veze lokalnih fakulteta s partnerima u Rusiji, svake godine raste broj državljana BiH koji nastavljaju školovanje u ruskim visokoobrazovnim ustanovama.

- Na tom planu odradili smo dobar posao koji već daje najbolje rezultate, zbližava naše narode, jača uzajamno povjerenje i razumijevanje. Veoma sam optimističan po pitanju budućnosti naših kulturno-humanitarnih i obrazovnih veza - kaže Ivancov.

On je poručio je da je Rusija otvorena za saradnju sa svima koji je žele na obostranu korist.

- Naša agenda je apsolutno čista, uprkos povremenim pokušajima da se rusko posredništvo predstavi kao "uticaj" u negativnom kontekstu, očigledno je da ne radimo na taj način. Vidim da tendencija države Rusije za jačanjem odnosa, zasnovanih na međusobnom poštovanju, nailazi na odziv u BiH, tako da nastavljamo rad na njenom daljem intenziviranju u tom pravcu - navodi Ivancov.