latinica  ћирилица
24/05/2020 |  15:34 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od formiranja Druge majevičke brigade

U Priboju kod Lopara danas je obilježeno 28 godina od formiranja Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske iz čijeg sastava su 404 borca dala život za Republiku Srpsku.
Lopare - Druga majevička brigada - sjećanje - Foto: SRNA
Lopare - Druga majevička brigada - sjećanjeFoto: SRNA

Parastos poginulima služen je kod spomenika, a prethodno je služena liturgija u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Boračke organizacije iz Lopara Risto Radić rekao je da je brigada odbranila ovaj dio Majevice, ali i platila visoku cijenu sa 404 poginula borca, dok je više od 900 teže i lakše ranjeno.

On je podsjetio da su samo iz Priboja poginula 44 borca i pet civilnih žrtava.

Penzionisani pukovnik Јovica Marković, ratni načelnik štaba brigade, rekao je da su prvi put od obilježavanja ovaj događaj uvrstili u program "Pohod stazama boraca Druge majevičke brigade".

On je dodao da se pohodom, u kome učestvuju planinari iz Bijeljine, Zvornika i Brčkog, građani Priboja i preživjeli borci, želi odati počast poginulim borcima brigade.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić napomenuo je opštinska uprava podržava obilježavanje svih događaja vezanih za otadžbinski rat, pa tako i ovaj u Priboju koji se odnosi na Drugu majevičku brigadu i njene borce koji su dali veliki doprinos za odbranu Majevice i Republike Srpske.

Vijence na spomenik poginulim borcima položili su predstavnici Boračke organizacije, komande Druge majevičke brigade, delegacija opštine Lopare i porodice poginulih.

Ovogodišnje obilježavanje bilo je u skladu sa propisanim mjerama zbog epidemije virusa korona.