latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:18 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Petričević posjetio preduzeća "Prima ISG" i "Tikt Manufaktura"

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas u Gradišci, gdje je posjetio preduzeća "Prima ISG" i "Tikt manufaktura", da su ove firme, kao i još nekoliko njih koje je posjetio, i tokom situacije zatvorenih granica u vrijeme epidemije virusa korona pronašle mogućnost za plasman proizvoda i napravile iskorak u poslovanju.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

Petričević, koji je danas posjetio fabriku namještaja "Prima ISG" i preduzeće "Tikt manufaktura" za CNC proizvodnju dijelova za poznate evropske kupce, poput proizvođača mašina za različite industrijske grane, ali i dijelove za sportske automobile, naveo je da je cilj da se uvidom u poteškoće kroz koje su prošla ova preduzeća tokom epidemije pokušaju pronaći rješenja.

On je naveo da su fabrici "Prima ISG" isplaćene plate, te pripadajući porezi i doprinosi radnicima za april i istakao da će Vlada Republike Srpske nastaviti sa aktivnostima i mjerama s ciljem očuvanja radnih mjesta i pomoći privredi.

- Ispred nas je postkrizni period i mjere koje Vlada donosi usmjerene su na pomoć privrednoj likvidnosti i pokretanje privrednih aktivnosti kroz mala i srednja preduzeća - naglasio je Petričević.

On je rekao da će privrednici iz Kompenzacionog fonda moći da dobiju sredstva za održavanje likvidnosti, a koja će biti plasirana posredstvom komercijalnih banaka sa manjim kamatama, dok će Vlada Republike Srpske biti garant tim kreditima.

Petričević je naveo da će firme koje su radile za vrijeme pandemije virusa korona uz otežane uslove imati mogućnost ostvarivanja prava na pomoć, te da će ta sredstva biti isplaćena poslodavcima.

- Isplata sredstava za takve firme počeće sljedeće sedmice. Do 15. maja bilo je 17.150 privrednih subjekata koji su podnijeli zahtjev što obuhvata broj od 70.000 radnika, dok je sam iznos sredstava 55 miliona KM - kaže Petričević.

On je rekao da se mjere nastavljaju i za maj, te da će porezi i doprinosi biti isplaćeni onim djelatnostima koje su bile zabranjene do 11. maja, dok će ostale djelatnosti kojima nije bio dozvoljen rad u periodu od 11. maja do kraja maja imati uplaćenu minimalnu platu i doprinose.

Direktor fabrike namještaja "Prima ISG" Goran Marčeta rekao je da je ova fabrika u 2019. godini ostvarila rekordne rezultate u svojoj istoriji i promet veći od 16 miliona evra, što predstavlja 15 odsto ukupnog izvoza namještaja iz BiH.

Marčeta je istakao da je na njihovo poslovanje negativno uticala pojava virusa korona zbog koje je promet opao za više od 80 odsto, ali da se otvaranjem salona u Hrvatskoj taj promet vraća u normalnu.

- Sva proizvodnja ovog preduzeća u BiH odvija se u Gradišci i Kalesiji, dok se još šest proizvodnih pogona nalazi u Hrvatskoj. Čitava grupacija ima više od 2.000 zaposlenih, dok je u samoj Gradišci zaposleno 375 radnika - naveo je Marčeta i dodao da u periodu pojave virusa korona nije bilo otpuštanja radnika.

Marčeta je istakao da su se zbog zatvaranja salona u Hrvatskoj okrenuli internet prodaji i zahvaljujući tome povećali prodaju, te ostvarili određene prihode.

Direktor firme "Tikt manufaktura" Krešimir Bodrožić rekao je da su u ovom periodu od pojave virusa korona poslovali otežano i da su nastojali nastaviti sa radom, te da je tržište bilo stabilno i da nisu otpuštali radnike.

Ova firma zapošljava 74 radnika i nije aplicirala za pomoć Vlade Republike Srpske.