latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:45 ⇒ 30/05/2020 | 09:39 | Autor: RTRS

Skandal Ustavnog suda BiH; Usvojena apelacija u vezi sa knjiženjem zemljišta u Foči na BiH (VIDEO)

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, u vezi sa knjiženjem na BiH zemljišta u opštini Foča, koje je sada u posjedu Republike Srpske. U pitanju je krađa, a Ustavni sud BiH ponaša se kao kriminalna organizacija, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Iz Pravobranilaštva Srpske poručuju da je odluka Suda protiv-ustavna i nezakonita, zbog čega se, kažu, u Srpskoj neće ni provoditi.

Ustavni sud BiH ponovo je donio odluku koja je u suprotnosti i sa njim samim, tačnije, sa Ustavom.

To znači da se ukida presuda Okružnog suda u Trebinju iz 2018. godine, a sud je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku u vezi sa više od 250.000 kvadratnih metara vojne imovine u Foči.

Ista sudbina bi, čini se, mogla da zadesi i Doboj, ukoliko Sud nastavi sa ovom praksom.

- Ustavni sud je postao kriminalna organizacija koja ne poštuje zakon i Ustav ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik i u tom pogledu, to ne odražava ustavne pozicije koja nalaže da imovina nije data BiH nego je imovina entiteta. Ali ovdje se radi o pljački i otimačini - kategoričan je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da se praksa ponavlja, potvrđuje i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Znate da je duži period tema vojna imovina i njeno knjiženje na nivo BiH ili Srpske. Takođe stav Republike Srpske je da ne prihvata na taj način knjiženje, nego samo na svoje institucije - jasan je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska nije dužna da poštuje neustavne odluke Ustavnog suda BiH, kažu iz Pravobranilaštva Srpske.

- Dejtonski sporazum je jasan, kao i Ustav Republike Srpske i Federacije, da imovina pripada entitetima. Ne postoji imovina BiH. Shodno tome, svaka odluka koja je suprotna Ustavu i zakonu, neće biti sprovedena i neće je biti moguće sprovesti ni u tehničkom ni u pravnom smislu - rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Pravobranilaštvo je pozvalo sve relevantne institucije da iskoriste zakonska ovlašćenja i preduzmu sve što mogu da se spriječi nelegalno uknjižavanje vojne imovine na BiH.

BiH ne može da posjeduje imovinu i to je upisano u Aneksu 4, Dejtonskog sporazuma, potvrđuje i Nebojša Radmanović, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

- Ne može se knjižiti na BiH nešto što je vlasništvo Republike Srpske ili Federacije ili kantona. Ne postoji ustavni osnov niti će to ko dozvoliti - navodi Radmanović.

Po kom osnovu je Ustavni sud donio odluku, u Srpskoj nisu sigurni, jer u zakonima nemaju uporište, ali, kažu, nije prvi put da odluke bez problema donose iako osnova nema.