latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:54 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Uzgoj lješnika sve popularniji među poljoprivrednicima u Srpskoj (VIDEO)

Da je uzgoj lješnika sve popularniji među poljoprivrednicima u Srpskoj, potvrđuje priča iz sela Piskavica kod Banjaluke.
Lješnik - Foto: RTRS
LješnikFoto: RTRS

Supružnici Siniša i Slađana Pepić 2014.godine zasnovali su porodičnu plantažu lješnika, na kojoj je 450 sadnica raznolikog sortimenta.

U ponudi imaju lješnike samo u ljusci, a svoj brend su nazvali "Šarena ljelja" .

Porodica Pepić iz Piskavice uzgojem lješnika počela je da se bavi prije šest godina, a u voćnjaku imaju posađeno nekoliko vrsta lješnika. S obzirom na to da voćnjak tek u sedmoj godini dostiže puni rod, Siniša Pepić nam kaže da tek od ove godine očekuju ozbiljnije prinose.

- Prvi rod je bio pretprošle godine. Nešto više je roda je bilo prošle godine, dok ove godine očekujemo da ćemo biti na 80 posto od punog roda - rekao je Siniša Pepić, proizvođač.

Ulazak u proizvodnju lješnika porodica Pepić se odlučila jer su željeli stvoriti dodatni izvor prihoda za sebe i svoje potomke. U poslove u voćnjaku učestvuju svi članovi porodice, ne izostaju ni najmlađi, među njima je i Ana koja sa radošću sakuplja grančice.

- Htjeli smo da budemo drugačiji. U to vrijeme nije bilo puno zasada lješnika. O n je tek proteklih godina doživio ekspanziju i htjeli smo da pokažemo da se može uz porodičnu ljubav i uz uloženu ljubav takva kultura da se uzgaja i na našim područijima - naveo je Pepić.

U ponudi imaju lješnjike samo u ljusci, a svoj brend su nazvali "Šarena ljelja", koji se među domaćim proizvodima može kupiti u novootvorenoj Krajiškoj kući. Kažu, da sam naziv simboliše različite sorte koje uzgajaju na svojoj plantaži, i da zajedno teže da zadovolje najzahtjevnije konzumente, a i da sam naziv bude prepoznatljiv.

- Upravo to lupanje ljuske i na taj način konzumacije lješnika vraća nas u djetinjstvo, kada smo kod bake i dede jeli lješnike i upravo je ta emocija što nas vodi i što želimo da probudimo kod naših kupaca - istakao je Pepić.

Zbog okolnosti izazvanih virusom korona, naš sagovornik ove godine očekuje smanjen uvoz lješnika iz Turske, a to će značiti veću potražnju lješnika na našem tržištu. Kilogram lješnika na tržištu košta 25 maraka.