latinica  ћирилица
31/05/2020 |  20:02 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Prijedor - grad umjetnika, festivala, bogate istorije, sporta (VIDEO)

Prijedor i njegovu okolinu priroda je bogato darovala. S jedne strane, tu je rijeka Sana, koja je, legenda kaže, ime dobila po latinskoj riječi za zdravlje; s druge strane, planina je Kozara. Obje pristupačne i pitome. Grad je to umjetnika, festivala, bogate istorije, sporta.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Biser Prijedora je Kozara, vazdušna banja, jedinstvena po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Brojne su aktivnosti, koje posjetioci mogu da upražnjavaju na ovoj planini - pješačenje, planinarnje, rekreativni i sportski biciklizam, skijanje, lov, kampovanje. Najbolji načini ze njeno upoznavanje su pješačenje i bicilizam.

- Ako govorimo o uređenim stazama za brdski bicikloizam, onda govorimo oko nekih 60 kilometara uređenih biciklističkih staza za brdski biciklizam, za one koje se tim bave profesionalno, a za one rekreativce, onda je to možda nekih 20-ak kilometara staza, koje su lako pristupačne i nisu prenaporne za rekreativce. Ako,ipak, govorimo o pješaškim stazama, imamo oko 25 kilometara uređenih pješačkih staza - rekao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

Rijeka Sana još jedan je prijedorski dragulj. Na njenim obalama nestaju stres i tjeskoba. Ime rijeke potiče od latinske riječi za zdravlje. Legenda kaže da su rane vojnika Rimskog carstva brže zarastale nakon kupanja u Sani. Osim toga, životinjski svijet veoma je bogat.

- Sana ima ljeti ima fantastičnu temperaturu, odnosno optimalnu za kupanje, tako da ljudi iz drugih krajeva kad dođu na Sanu ne mogu da vjeruju da kad vide one fantastične brzake gore na Žegeru, one prelijepe sedre obrasle mahovinom, travom, a da je u isto vrijeme voda jako ugodna za kupanje, čak jedina od ovih voda, u kojima malu djecu možete bez problema pustiti, neće se prehladiti. Sana ima veoma specifičan biodiverzitet, ima 34 vrste riba, od koga su 29 stalne - istakao je Roman Ostojić, ribolovac.

Prijedor nazivaju gradom slikara. Dvojica prvih školovanih slikara u BiH su Prijedorčani, a i prva samostalna slikarska izložba u BiH organizovana je baš u ovom gradu. Njegove fasade krasi sedam murala.

- Pored Muzeja Kozare, koji posjeduje prilično veliku zbirku i prijedorskih umjetnika, a i drugih svakako, pomenuo bih Spomen kuću porodice Stojanović gdje se nalazi i stalna postavka, između ostalog, i Sretena Stojanovića, našeg, možda i najznačajnijeg vajara i slikara. Pomenuću samo jedan, a to je "Portret majke" iz 1920. godine, koja je rađena u bronzi. Postoje dva odlivka, jedan je kod nas, jedan je u stalnoj postavci Luvra u Parizu - naveo je Aleksa Milić, kustos Muzeja Kozare.

Prijedor je i grad pozorišta, muzike i sporta. Domaćin je međunarodnih festivala pozorišta i horova, kao i dva festivala pop-rok muzike. U njegovoj blizini nalazi se skijalište sa ski liftom, pogodno za sve uzraste. Gastronomska ponuda je bogata, a najviše se ističe rakija šljivovica, jer je Potkozarja idealan kraj za uzgoj šljive. Pa tako, od kapljice šljivovice i roštilja uz Sanu, preko adrenalinskih avantura na Kozari, do istorijskog nasljeđa i umjetnosti, šta god bio vaš izbor, povratak gradu na Sani biće - neizbježan.