X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/06/2020 |  17:42 ⇒ 20:38 | Izvor: SRNA

Dodik: Ustavni sud je dužan da ocijeni ustavnost i zakonitost odluka CIK-a

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH dužan da ocijeni da li je odluka Centralne izborne komisije o prolongiranju lokalnih izbora donesena u skladu sa Ustavom i zakonu, navodeći da zakon jasno kaže da se izbori mogu prolongirati do 30 dana i da to nikako ne može biti 40.
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Milorad Dodik (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Dodik je konstatovao da je ta odluka CIK-a nezakonita, te da je čuo da će se Ustavni sud proglasiti nenadležnim prilikom odlučivanja o apelaciji koju je u vezi sa prolongiranjem izbora podnio SNSD.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Ustavni sud ima svoju ulogu i da ta institucija postoji u Ustavu BiH, ali da su često zloupotrebljavali svoju nadležnost.

- Nigdje u svijetu nema Ustavnog suda kakav je ovaj u BiH koji je surogat i monstrum. O ustavnosti i zakonitosti neke odluke sasvim je legitimno da se zatraži mišljenje Ustavnog suda - rekao je Dodik za Televiziju Al džazira, dodavši da se u Ustavnom sudu obično proglase nenadležnim u stvarima o kojima treba da odlučuju.

On je ocijenio da je to "monstrum institucija koja će doći glave cijeloj BiH".

Na pitanje da li njegove izjave o Ustavnom sudu predstavljaju pritisak na pravosuđe, Dodik je odgovorio da oni vrše pritisak na narod jer krše Ustav i zakone.

Upitan da li se u Predsjedništvu kao instituciji nadležnoj za spoljnu politiku mogu dogovoriti o pitanjima iz te oblasti, Dodik je rekao da je on srpski član Predsjedništva iz Republike Srpske i da predstavlja bazične stavove Srpske.

- Republika Srpska je fokusirana na funkcionisanje Predsjedništva u skladu sa Ustavom. Predsjedništvo ne funkcioniše u skladu sa Ustavom jer su mu putem zakona razgrađena i minimizirana ustavna ovlaštenja do nivoa 'engleske kraljice' da se pojavljuje jednom do dva puta u političkom životu - rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve mimo Ustava preneseno na neke druge institucije, te da je odlukama visokog predstavnika i onima koje je donosila Parlamentarna skupština BiH razgrađena uloga Predsjedništva.

- Od svih poslova koje sam radio ovo mi je najdosadniji - rekao je Dodik i dodao da ambasade i ambasadori nekih zemalja u BiH imaju veću snagu od Predsjedništva BiH.

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je naveo da evropske integracije nisu sporne i da one ostaju, ali da se Predsjedništvo i u toj oblasti pokazalo neefikasno.

- Sada smo dobili daleko teže uslove. Imamo 14 uslova i neki od njih koče BiH na putu ka EU - konstatovao je Dodik.

Dodik je poručio da nije protiv BiH, ali da ona mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava ne može da živi.

- To se pokazuje sve ovo vrijeme. Moramo da nađemo realan odnos u kome ćemo svi sve uvažavati i pokušati nešto da uradimo- rekao je Dodik i dodao da su, ukoliko toga ne bude, moguće različite varijante - i da "Bosna preživi, ali i ona da ne preživi".

- BiH je moguća kao zemlja tri konstitutivna naroda, a ako insistiramo na priči o građanskoj BiH to je podvala i to je nemoguće - naglasio je Dodik.

Na pitanje da li će se povući sa funkcije lidera SNSD-a na kojoj je 18 godina i da li će tu funkciju nekome prepustiti, Dodik je rekao da će biti predsjednik stranke sve dok ga budu birali njeni članovi.

- Mislim da sam u najboljim godinama za politiku bez obzira što sam nekima dosadio - rekao je Dodik i poručio da njegove najbolje političke godine tek dolaze.