latinica  ћирилица
08/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Donacija Bugarske Domu zdravlja u Banjaluci

Ambasada Bugarske u BiH donirala je 25.000 maraka Domu zdravlja u Banjaluci. Novac je doniran posredstvom kabineta predsjednice Republike Srpske, a namijenjen je za kupovinu medicinske opreme za borbu protiv virusa korona.

Donacija je izraz solidarnosti Bugarske sa Bosnom i Hercegovinom u borbi protiv kovid pandemije.

- Putem zvanične pomoći za razvoj Bugarska će i dalje podržavati Republiku Srpsku i FBiH i uvijek možete računati na nas kao ozbiljnog partnera za evropske integracije, jer kako piše na bugarskom grbu, zajedno smo jači - istakla je Augustina Cvetkova Karabaševa, ambasador Bugarske u BiH.

Ambasada Bugarske ranije je uputila inicijativu kabinetu predsjednice Srpske da jednoj od zdravstvenih ustanova dodijeli novac za nabavku opreme za borbu protiv širenja pandemije virusa korona.

- Na prijedlog predsednice Srpske ta sredstva su dodijeljena Јavnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjaluci. Svaki vid ovakve pomoći smatramo kao nagradu za predan rad, hrabrost i požrtvovanost naših radnika u trenutnoj epidemiološkoj situaciji - istakla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Ova ustanova, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, u proteklim mjesecima napravila je izvanredan rezultat.

Pokazalo se, smatra, da je važno imati sposoban i opremljen zdravstveni sistem koji može da odgovori na ovakav izazov.

- Postoji velika potreba da se modernizuje oprema i da Dom zdravlja ima i onu opremu koja je u ovim vremenima pokazala kao potrošni materijal. Zbog toga je velika donacija ove vrste dobro došla ali i kao i izraz prijateljstva i saradnje, u ovom slučaju sa Republikom Bugarskom - dodao je Radojičić.

Grad Banjaluka još nije izašao iz epidemije, svakodnevno bilježi novooboljele, ali u manjem obimu nego ranije.