latinica  ћирилица
08/06/2020 |  19:55 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Nevesinjski krompir prvi brendirani proizvod u Srpskoj (VIDEO)

Nevesinjski krompir postao je prvi brendirani proizvod u Republici Srpskoj. Oznaka zaštite geografskog porijekla osigurava velike dobrobiti, bolju poziciju na tržištu i veću cijenu. U postupak brendiranja uskoro bi mogli i proizvođači sira.
Krompir - Foto: RTRS
KrompirFoto: RTRS

Nakon dvije godine pocedura, provjera, studija, prikupljanja dokumentacije, nevesinjski krompir konačno je dobio oznaku zaštite geografskog porijekla.

Taj pečat potvrđuje višedecinijsku tradiciju uzgoja, kvalitet i svojstva proizvoda specifična za lokalitet Nevesinja.

- Proizvođači će morati poštovati specifikacije po kojima su i dobili zaštitu, ovi proizvodi su bolje pozicinoriani na tržištu a kupci imaju sigurnost da se radi o orignilanom proiuvodu - pojasnio je Dragan Brenjo, predsjednik Komisije za zaštitu proizvoda sa geografskim oznakama, Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Bolja otkupna cijena brendiranih proizvoda, veća i do 20% od sadašnjih, sigurno tržište uticaće na povećanje broja proizvođača.

Na policama marketa ili tržnica, pod imenom "nevisnjiski" prodavaće se isključivo originalni proizvod, a prevare kupaca neće biti moguće, jer oznaka porijekla garantuje da su dobili kvalitet koji su platili.

Proizvođač Drago Šiljegović ističe da je kvalitet bolji i da to ljudi preoznaju i da vole skuplje platiti nego uvozni koji mogu kupiti i za 40-tak pfeniga.

Gotovo da nema domaćinstva u nevesinjskom kraju koje se ne bavi uzgojem krompira, za svoje potrebe ili za tržište.

Brendiranje, ali i podrška lokalne uprave rezultirali su sve većim interesovanjem za ovogodišnju sjetvu.

- Zasijano je oko 300 hektara, prinos je oko 20 tona po hektaru a godišnji prinos je šest hiljada tona - kaže Siniša .

- Mi smo sad na početku puta, dobili smo oznaku ali sad ide određivanje etikete, gramaže, uslova slijedljivosti i ostalog što mora da se ispoštuje, i što je najvažnije omasovljavanje da se kvanitativno odgovori na zahtjeve - dodaje načelnik Milenko Avdalović.

U proceduru brendiranja nakon proizvođača krompira mogli bi se upustiti i proizvođači hercegovačkog sira iz mijeha.

Ovaj specijalitet našao se u prvom svjetskom interent atlasu hrane i autentičnih proizvoda, među 10.000 proizvoda.

Opisana je specifična tehnologija pravljenja sira, a navedeni su i podaci o lokalitetu sa kojeg potiče.

Proizvođač sira Miroslav Glogovac navodi da hercegovaki sir iz mijeha proizvodi čitava visoka Hercegovina te da postoje pisani tragovi da se ovaj sir proizvodi u zadnjih 700, 800 godina na ovaj način.

Promocije, bredniranje, ali prvenstveno čuvanje autohtohnih receptura i uslova organske proizvodnje, Hercegovinu kandiduju za regiju zdrave hrane, koja će biti prepoznata u svjetskim okvirima.

Lista proizvoda je duga, od krompira, sira, meda, vina, rakije, do ljekovitih trava i pripravaka.