latinica  ћирилица
09/06/2020 |  19:25 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Gas u Bijeljini do kraja godine; U Palama otvorena poslovna zgrada Gas-prometa

U novootvorenom sjedištu Akcionarskog društva "Gas-promet" u Palama, ministar Petar Đokić i direktorka "Bijeljina-gasa" Blaženka Mandić potpisali su aneks Ugovora o gasifikaciji Bijeljine, do kraja godine. Dušan Bajatović, generalni direktor preduzeća "Srbijagas" koje je većinski vlasnik "Gas prometa", najavio je projekte gasifikacije i u drugim dijelovima Srpske. Do kraja godine, Srbija će imati spremnu infrastrukturu i za balkanski, poznatiji kao "Turski tok".
Radovi na gasovodu - Foto: RTRS
Radovi na gasovoduFoto: RTRS

Prošle godine u martu potpisan je sporazum "Gas-promet" i "Srbijagasa", kojim je definisan kapital i utvrđen pravni status paljanskog preduzeća. "Srbijagas" većinski je vlasnik sa 39,17 odsto kapitala. Srpska ima 26,3 odsto, a fondovi i mali akcionari raspolažu preostalim dijelom. Otvaranje nove poslovne zgrade, u koju je, uključujući kupovinu zemljišta uloženo 1,2 miliona KM, još jedan je iskorak u razvoju "Gas – prometa"...

- Svaki napor koji čine ljude u tom smjeru vrijedan je pažnje i zaslužuje svaki oblik podrške. Gasifikacija je važan projekat u Republici Srpskoj - naglasio je Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske.

Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa" naglasio je da Srbija gradi planiran dio gasovoda Beograd - Banjaluka.
- Mislim da će Bijeljina biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj čim se riješe svi tehnički problemi, najkasnije do kraja septembra. Saradnja dvije vlade je na najvišem je mogućem nivou, kao i resornih ministarstava - naglasio je Bajatović.

Milomir Draganić, direktor "Gas-prometa" naglasio je da je gasovod kojim upravlja slobodan za sve trgovce koji imaju kupca na teritoriji BiH.

Prva u Srpskoj, mogućnost korišćenja gasa u domaćinstvima, ali i u privredi imaće Bijeljina. Izgrađeno je 320 kilometara gasne mreže i spremno 500 priključaka.

- Projekat je počeo prije više od 10 godina. Očekujemo za dva mjeseca, bićemo prvi u Srpskoj - poručio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Ali ne i posljednji. Za gasifikaciju zinteresovani su i u Palama, zbog razvoja turizma na Јahorini i zaštite šuma ...

- Nadamo se da će ovo biti inicijalna kapisla za gasifikaciju Sarajevsko -romanijske regije, Pala, Јahorine, u prilog nam ide i potreba gasifikacije Goražda - rekao je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

U "Srbijagasu" očekuju da će se i u Federaciji BiH, donošenjem zakonskih rješenja, pridružiti realizaciji Trećeg energetskog paketa. Završetkom "Balkanskog toka" otvaraju se i nove trase gasovoda ka BiH.

- Kada bude gasovod Beograd - Valjevo, značajno će rasteretiti pravac prema Sarajevu. Oni su tražili 350 miliona metara kubnih gasa, a možda bude i više - dodao je Bajaković.

Najveći korisnik, 70 odsto usluga transporta paljanskog "Gas-prometa" fakturiše se BH gasu, a preostalih 30 odsto Gas Republike Srpske. Partnerskim odnosima obostrano su zadovoljni. Otvaranjem novih gasnih koridora, poput "Balkanskog toka", zbog niže cijene energenta, biće zadovoljni i krajnji korisnici.