latinica  ћирилица
11/06/2020 |  21:06 ⇒ 12/06/2020 | 11:31 | Autor: RTRS

Knežević: Ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske (VIDEO)

Posljednje dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vojnim objektima u Foči i Doboju ne znače automatsko uknjižavanje tih vojnih lokacija na BiH, rekao je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, u intervju za poltički magazin Pečat.
Zlatko Knežević - Foto: RTRS
Zlatko KneževićFoto: RTRS

- U konkretnom slučaju ne mogu govoriti kako smo glasali, jer je to zabranjeno. Konkretno radi se o procesnim razlozima, dakle ovdje se nije odlučlivalo o meritumu, da li može, treba ili ne može i ne treba nešto da se knjiži nego se radilo o klasičnom upravnom postupku. Dakle, ne radi se ni o kakvom nalogu da se nešto knjiži sutra ujutro, ili ne knjiži nego je vraćeno na ponovno odlučivanje - pojasnio je u Pečatu Knežević, da li će nakon ovih odluka Ustavnog suda BiH, lokacije - Filipovići kod Foče i kasarna u Doboju kao i ostalih 20 koliko prema odluci Predsjedništva ima vojnih lokacija na teritoriji Republike Srpske biti uknjižene na BiH.

On je i slikovito pojasnio da uknjižena imovina na BiH niti u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske.

Knežević se dotakao i budućnosti Ustavnog suda, odnosno stranaca u njemu.

- Јa vidim budućnost Ustavnog suda onako kako kaže Ustav i Parlamentarna skupština BiH . Ako promjene, a Ustav BiH dopušta promjenu stranih kolega, onda je to budućnost Ustavnog suda. Ako ne promjene, ostaje onako kako jeste - naglasio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Kompletnu emisiju Pečat možete pogledati i OVDЈE.