latinica  ћирилица
16/06/2020 |  10:30 | Autor: SRNA

Optužnica protiv dvojice Kamerunaca zbog krijumčarenja migranata

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjednosne agencije otkrile su i dokumentovale krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinioci koristili dokumenta i isprave Francuske i Italije koje su pripadale trećim osobama, te podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Kameruna, koji se nalaze u pritvoru.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optužnica ih tereti da su tokom 2019. i početkom ove godine na teritoriji Kameruna, Francuske i BiH, djelujući kao organizovana grupa, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose od 4.500 do 7.500 evra omogućiti odlazak u zemlje na području EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi krijumčarenim migrantima pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu kako bi navodno posjetili BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH organizovali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizovati njihov odlazak iz BiH kopnenim i vazdušnim putem uručivši im putne isprave Francuske i Italije koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH krajem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. /kraj/db/ljlj