latinica  ћирилица
16/06/2020 |  19:43 ⇒ 17/06/2020 | 07:47 | Autor: RTRS

Ugroženo zdravstveno stanje Mladića; Dodik zatražio adekvatno liječenje generala

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je uputio pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudiji Karmelu Ađijusu i ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN sa zahtjevom da se omogući adekvatno liječenje generala Ratka Mladića. Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava se iz dana u dan, upozorava njegova porodica, koja strahuje od najgoreg mogućeg ishoda.

Nadam se da nema u svijetu onih koji misle da generalu Mladiću ne treba dati adekvatnu ljekarsku zaštitu i zato sam pisao nadležnim u Ujedinjenim nacijama, pod čijom je upravom Mehanizam koji sada postoji, da im skrenem pažnju na pitanje adekvatnog tretmana, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Smatra da ljekarski odnos i medicinski tretman generala Mladića i bilo kog čovjeka treba da bude izvan politike.

- Mislim da general Mladić zaslužuje da bude adekvatno tretiran sa stanovišta medicinske usluge koja mu se mora dati. Ono što mi imamo kao do sada i naša percepcija i naše iskustvo jeste da su mnogi naši ljudi koji su otišli u Hag umrli, i mnogi su tamo stradali zato što nije bilo adekvatne medicinske zaštite - rekao je Dodik.

Uprkos tome što su Mladićeva porodica, odbrana i njegov ljekarski tim blagovremeno tražili da budu preduzete odgovarajuće mjere liječenja, to se nije dešavalo, i sad je situacija takva da samo u bolnici general Mladić može dobiti adekvatnu njegu, kaže njegov sin Darko Mladić.

- Doktori su jako zabrinuti zato što smatraju da bukvalno jedan mali pad njemu može da bude koban, a da ne govorimo u slučajevima da mu je ponovo povećan rizik za moždani udar i infarkt zbog ove opšte slabosti kojoj je izložen – tako da je stvarno stanje jako loše i hitno je potrebno prebacivanje u bolnicu - jasan je generalov sin, Darko Mladić.

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je institucije Srpske, nadležne institucije UN i Međunarodnog crvenog krsta da zahtijevaju da general Mladić bude hitno upućen na neophodno bolničko liječenje, ocjenjujući da izbjegavanje uprave pritvorske jedinice da ga pošalje na adekvatno liječenje ugrožava njegova osnovna ljudska prava, pa čak i život.

- Svaka ta pomoć je jako bitna, pogotovo institucionalna, gdje su najviše institucije naših država, i Srbije i Srpske reagovale i upozorile međunarodnu javnost na moguće posljedice i na to da general ima pravo da bude liječen, kao i svaki drugi čovjek - dodao je Mladić.

Mladićeva porodica i odbrana čekaju odgovor na svoje zahtjeve, upućene na više adresa, u vezi sa prebacivanjem generala Mladića u bolnicu, kako bi se, kažu, preduprijedio najgori mogući ishod.