latinica  ћирилица
17/06/2020 |  09:24 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Počela saslušanja zbog nelegalnih viza Pakistanaca

U Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH u proteklih nekoliko dana saslušano je 15 osoba zbog afere koja se odnosi na izdavanje ulaznih nelegalnih viza državljanima Pakistana u BiH, piše "Dnevni avaz".
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Prema saznanjima lista, sve te osobe svjedočile su o saznanjima ko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u BiH, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje EU. Utvrđeno je da im je BiH bila tranzit za lakši odlazak u Evropu.

Saslušanja i provjere započeti su prema naredbi Tužilaštva BiH, kojem je Granična policija lani proslijedila izvještaj o ovim nezakonitostima.

Kako je nezvanično potvrđeno, sada se utvrđuje ko je u BiH pakistanskim državljanima slao garantna pisma, na osnovu kojih su dobijali turističke vize, a za koje je utvrđeno da su falsifikovane.

Pakistanci su imali rezervisan i smještaj u tri sarajevska hotela, od kojih je jedan na Ilidži, a dva u centru grada.

"Avaz" saznaje da su iskaze već dale odgovorne osobe tih hotela, ali i zaposleni, recepcionari i menadžeri zaduženi za finansije. Poziv je upućen i njihovim vlasnicima s ciljem da se sve razjasni.

List navodi da je nedavno saslušan i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, a potvrđeno je da su iskaz dali i njegov pomoćnih, te tri zaposlena jedne policijske agencije.

Utvrđeno je da je dolazak jednog Pakistanca u Sarajevo koštao i do 36.000 evra, a u cijenu su bili uračunati prevoz i smještaj.

Ambasador BiH u Pakistanu je Sakib Forić, a o ovoj aferi prvi je progovorio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je ambasador falsifikovao vize za 3.000 Pakistanaca, koji sada predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH.

Iako je Forić te informacije demantovao, podatak da je Tužilaštvo pokrenulo istragu i počelo provjere govori o ozbiljnosti ove informacije.

Tužilaštvo BiH i Granična policija istražuju i ko je izdavao i uzimao velike sume novca za dolazak Iračana u BiH. Oni su lani vraćeni sa sarajevskog aerodroma, a takođe su imali rezervisan hotelski smještaj u Sarajevu.

Njima su, takođe, izdate hiljade viza, a zauzvrat su dali novac posrednicima, piše "Dnevni avaz".