latinica  ћирилица
18/06/2020 |  12:42 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Dodik: Dati još veća ovlašćenja policiji u borbi sa migrantima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Policiji Republike Srpske treba dati još veća ovlaštenja da bi mogla da se brane od migranata i u tom pogledu mora da bude spremna na rigorozne akcije.
Policija Srpske u potrazi za migrantima - Foto: RTRS
Policija Srpske u potrazi za migrantimaFoto: RTRS

Dodik je rekao da je Srpska juče mogla da ima tragičnu situaciju da je neko od policajaca stradao u Klašnicama kod Banjaluke prilikom potrage za grupom migranata i naglasio da Srpska to sebi ne smije dopustiti.

On je podsjetio da godinama govori da su migranti ogromna bezbjednosna prijetnja.

- Sjećam se da sam možda prije pet, šest godina govorio da će se u BiH useliti značajan broj migranata i da su tada SDS i /Aleksandra/ Pandurevićeva pravili šale od toga. Ne znam samo gdje je sad ona i ti koji su pravili od toga šegu i šta danas govore o toj temi - naveo je Dodik.

U svakom slučaju, istakao je Dodik, Republika Srpska ostaje privržena politici koju je ranije utvrdila, a to je da nema zadržavanja migranata na njenoj teritoriji.

- Svi pokušaji iz BiH, prije svega, iz Sarajeva, pa čak i sa Zapada da se migranti ravnomjerno rasporede po cijeloj BiH neće proći. U Republici Srpskoj se neće praviti stacionari, niti će se zadržavati migranti. Srpska je zainteresovana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz BiH - poručio je Dodik

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač saopštio da je na prostoru Republike Srpske došlo do povećanja broja migranata. MUP uspješno kontroliše njihovo kretanje.

Migranti autobusima dolaze u Banjaluku kaže ministar, a policija ih drži pod kontrolom ne dozvoljavajući da se kreću van autobuske stanice.

Lukač poručuje i da ih dosta pješke doazi, posebno onih koji se kreću ka graničnom području sa Hrvatskom.

Sinoć je u mjestu Klašnice došlo do incidenta kada je policija otkrila grupu migranata u napuštenoj kući nakon čega je jedan od njih potegao pištolj na policiju. Poslije toga uslijedila je potraga, a danas je identifikovan migrant koji je prijetio pištoljem kao H.H. iz Palestine.