latinica  ћирилица
25/06/2020 |  10:52 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Kasipović: Zakonom preciznije definisana uloga stručnih lica

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku preciznije definisana uloga stručnih savjetnika suda i tužilaštva ili stručnih lica.
Anton Kasipović -
Anton Kasipović

Kasipović je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je bilo neophodno uskladiti zakonske odredbe s obzirom na činjenicu da su nakon donošenja Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku doneseni Krivični zakonik Republike Srpske, Zakon o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, Zakon o javnim tužilaštvima Republike Srpske, Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, te Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima.

Obrazlažući navedeno zakonsko rješenje, on je istakao da je zakonskim odredbama propisan način utvrđivanja kategorije mlađeg punoljetnog lica.

- Propisana je i obaveza stručnih savjetnika tužilaštava i sudova da pružaju stručnu pomoć prilikom saslušanja djeteta kao svjedoka oštećenog krivičnim djelom - rekao je Kasipović.

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.