latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:04 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Vidović: Cilj - privlačenje stranih i domaćih investicija

Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj jeste otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata.
Zora Vidović -
Zora Vidović

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da se javno‐privatno partnerstvo može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

- Ovim zakonom, kao novina, proširen je krug lica koja mogu biti privatni partneri, tako što je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica. Predlaganjem ovakvih rješenja prevaziđena su ograničenja koja su bila propisana Zakonom koji je na snazi - rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da se važna izmjena odnosi na pravo jedinica lokalne samouprave da odlučuju o projektima javno-privatnog partnerstva, odnosno da daju saglasnost na prijedlog projekta i zaključivanje ugovora, ako je javni partner jedinica lokalne samouprave.

- Pojednostavljen je i ubrzan postupak odobravanja projekta i smanjen broj faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno-privatnog partnerstva. Ovim izmjenama Zakona, procedura realizacije projekata modelom javno‐privatnog partnerstva bi se pojednostavila, prvenstveno posredstvom procedure odobravanja projekata i zaključivanja ugovora - dodala je Vidovićeva.