latinica  ћирилица
29/06/2020 |  06:38 ⇒ 30/06/2020 | 06:40 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila izmjene Zakona o upravljanju otpadom (VIDEO)

Raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom poslanici Narodne skupštine Republike Srpske okončali su današnju sjednicu. Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10 časova.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom donosi se da bi bila precizirana i naglašena uloga jedinica lokalne samouprave u sistemu upravljanja otpadom, te da budu uređene njihove dužnosti za pitanja razvoja sistema odvojenog sakupljanja otpada i uređivanja načina sakupljanja svih vrsta, navedeno je u obrazloženju ovog akta, koji danas razmatra Narodna skupština.

Ovaj prijedlog zakona se donosi i radi utvrđivanja lokacija za reciklažna dvorišta, zelena ostrva i deponije, uključujući i lokacije za sakupljanje kabastog otpada, pokrivanje troškova čišćenja i sanacije divljih deponija, organizovanje edukativnih kampanja za podizanje svijesti javnosti o ekološki prihvatljivom načinu upravljanja otpadom, kao i organizovanja akcija čišćenja javnih površina, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama želi uvesti više reda u ovoj oblasti.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložio je danas četiri zaključka na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, među kojima je zatraženo da bude sačinjen prijedlog mjera kojima će se preispitati svi ugovori o koncesijama i status aktivnosti predviđenih ugovorima.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je zakonskim odredbama propisano da se sredstva prikupljena od koncesione naknade, a prihod su budžeta jedinica lokalne samouprave, mogu koristiti i za druge potrebe lokalnog razvoja, te ostale troškove neophodne za funkcionisanje jedinice lokalne samouprave, ne ugrožavajući definisana ograničenja.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama čiji je cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća "Šume Srpske", definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u Narodnoj skupštini u završnoj riječi o ovom prijedlogu zakona da su šume vlasništvo i svojina Srpske, a ne BiH.

Ministar Pašalić rekao je da predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća "Šume Srpske", definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je danas da je u Srpskoj potrebno u potpunosti zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana koje nanose nemjerljivu ekološku štetu.

Na dnevnom redu su i prijedlozi o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Pred poslanicima je i Prijedlog poslovnika Narodne skupštine.

Prenos na RTRS plus i našem portalu.