latinica  ћирилица
30/06/2020 |  09:40 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu Poslovnika (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraju Prijedloga Poslovnika ove institucije. Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine. U toku je redovna pauza do 17.00 časova.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Sjednicu nakon pauze pratite na RTRS plusu i našem portalu.

Cilj novog poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske jeste da se unaprijedi rad i poveća efikasnost rada Parlamenta, te otklone uočeni nedostaci u važećem Poslovniku, uz kontinuirano čuvanje digniteta ove najviše zakonodavne institucije Srpske, rekla je predsjednik Zakonodavnog odbora NSRS Dušica Šolaja.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić ocijenio je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine kvalitetno rješenje, ali da je potrebno posvetiti posebnu pažnju zaštiti izvorišta vode i ostalih prirodnih bogatstava.

- Svi moramo više voditi računa o zaštiti životne sredine. Od presudnog značaja je rad lokalnih zajednica i inspekcijskih organa u kontroli zaštite životne sredine - rekao je Kabić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o ovom zakonskom rješenju.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine biće omogućeno uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite životne sredine na teritoriji Srpske, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

- Izmjenama i dopunama ovog zakona pristupilo se prvenstveno zbog potrebe dodatnog usklađivanja njegovih odredaba sa izvorima prava EU kojima se uređuje oblast zaštite životne sredine - rekla je Golićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Ovim zakonskim rješenjem preciznije je regulisano pitanje zaštite zemljišta.

Propisana je odgovornost za subjekte koji obavljanjem aktivnosti mogu uticati na kvalitet zemljišta, kao i način obezbjeđivanja sredstava za realizaciju mjera za otklanjanje i zaustavljanje zagađenja zemljišta do nivoa koji je bezbjedan za korišćenje.

Prenos na RTRS plus i našem portalu.

Povezane vijesti:

NSRS razmotrila izmjene Zakona o upravljanju otpadom (VIDEO)