latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:56 ⇒ 02/07/2020 | 07:02 | Autor: RTRS

Potez Bisere Turković - šamar stanovništvu uz Unu (VIDEO)

Odluka ministarke spoljnih poslova Bisere Turković da blokira osnivanje Eksertskog tima za borbu protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Novog Grada i danas je oštro kritikovana. Da je Turkovićeva načinila štetu, čulo se i na video-konferenciji članova Koordinacionog tijela za problematiku radio-aktivnog otpada. Odluka o imenovanju Pravnog tima ide u proceduru u Savjet ministara.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Članovi Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada kritikovali su, na video-konferenciji, odluku ministarke Turković. Traže da Savjetu ministara dostavi izvještaj o svojim aktivnostima, u vezi sa rješavanjem ovog problema.

Tijelo, koje čine entitetski resorni ministri i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, odbacuje sve navode Turkovićeve, a odluku o sprečavanju osnivanja Ekspertskog tima ocjenjuju višestruko štetnom.

Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zadužili su da nastavi insistirati na njihovim stavovima o Timu eksperata za pitanja radioaktivnog otpada i Timu pravnika koji bi pred međunarodnim organima tražio zaustavljanje aktivnosti na Trgovskoj gori.

- Želimo da se kredibilno na bazi naučno-istraživačkih i stručnih saznanja suprotstavimo Hrvatima kad je u pitanju odlagalište. Ne smijemo dozvoliti da njihovi eksperti uđu makar i sat ranije. To je naša politika. Ako uđu i sat ranije, nikad to vrijeme nećemo nadoknaditi. To je uloga ministarke da to omogući, a ne da opstruiše - rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske istakla je da razmišljalje Turkovićeve da problem Trgovske gore može da sačeka, dovodi Srpsku u nezavidan položaj da, kako navodi, ne možem ništa ostvariti u zaštiti stanovništva koje živi na tom području.

Ministarka Turković je imala obavezu da u vezi sa odlagalištem nuklaranog otpada nedaleko od Une postupi shodno odluci Predsjedništva BiH. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik smatra da je na grub način izbjegla taj zadatak.

- Nerazuman potez ministarke, ali to govori samo o odnosima u BiH gdje se uvijek želi drugom nanijeti zlo, a ne da nekome budete podrška. U svakom slučaju neprihvatljivo i nerazumno, šta drugo da kažem. Ali za mene nije iznenađenje, imajući u vidu, način na koji ona obavlja posao - istakao je Dodik.

U Novom Gradu, u čijoj neposrednoj blizini je planirano odlagalište, zgroženi su postupkom ministarke Turković.

Plaše se da će nakon njenog čina ostati bez inicijative i da će biti urušen dobar i konkretan plan okupljanja eksperata čije bi nalaze malo ko mogao da pobije.

- Gdje je definisano da u tom Ekspertskom timu bude 21 član, a izabrani su najbolji koje BiH ima, vrhunski stručanjaci sa mostarskog, zeničkog, sarajevskog, tuzlanskog i banjalukog univerziteta, gdje smo ovaj problem sagledali iz svakog mogućeg ugla - upoitao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Mario Crnković iz Udruženja građana "Grin tim" kaže da se radi o tome da je Hrvatska preduzela niz radnji u pretvaranju Trgovske gore u lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada.

Crnković ističe, ovo je slučaj na kojem se radi duže od 20 godina, a neko danas ubjeđuje Srpsku i mještane nedaleko od Trgovske gore da ima vremena za čekanje, a zapravo, navodi da vremena nema.

Ministarka spoljnih poslova, kadar SDA, Bisera Turković odluku o blokiranju osnivanja Ekpertskog tima za Trgovsku goru branila je, između ostalog, navodima da već postoji slično tijelo i da, kako kaže, vođena principima štednje, ne može odobriti aktivnost koja iziskuje dodatne troškove.