latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:22 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

SNSD će podržati prijedlog budžeta BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će SNSD podržati Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu o kome bi trebalo da se raspravlja na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za narednu sedmicu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

- Ako ne bude nekih zahtjeva za izmjenama i dopunama prijedloga budžeta, mi ćemo ga podržati - potvrdio je Dodik za Televiziju N1.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je pandemija u BiH došla iz EU i da BiH prolazi kroz istu situaciju kao i druge zemlje u regionu i svijetu.

Komentarišući činjenicu da su granice EU uglavnom zatvorene za građane BiH, Dodik je ocijenio da BiH to ne zaslužuje i da bi logično bilo da se uspostavi sistem reciprociteta u tom pogledu.

On je upozorio da će posljedice epidemije virusa korona po privredu biti katastrofalne i da će doći do svakoga, te da u tom pogledu BiH, koja nema odbrambeni sistem u smislu jake privrede, imati daleko veće posljedice.

Srpski član Predsjedništva izrazio je uvjerenje da će pandemija imati svoj padajući trend i da će doći u poziciju da se ubrzo otvore granice sa EU.

- Nije fer i korektno što na taj način EU izdavaja BiH iz svega toga. Mislim da u EU od ranije postoje nezadovoljstva stanjem u zemlji. Mnogo rješenja u BiH su kreacija EU. Članovi Predsjedništva BiH sinoć su sa njemačkom ambasadorkom /Margret Uber/ razgovarali o pitanju pravosuđa u BiH i svi su izrazili nezadovoljstvo, ali to je rješenje nametnula međunarodna zajednica predvođena OHR-om -  rekao je Dodik.

On je naglasio da postoji mnogo pitanja o kojima se mora razgovarati sa EU.

Na pitanje zašto je Srbija odbila pomoć BiH za Novi Pazar, koji je postao žarište zaraze virusom korona, Dodik je rekao da nije sporna pomoć, već politizacija pomoći.

On je napomenuo da ni Savjet ministara ni Predsjedništvo BiH nisu bili uključeni u to pitanje, niti su odlučivali o njemu.

- Ne treba dramatizovati to pitanje u smislu da Srbija ne želi pomoć. Ona je pokazala humanitarni karakter pomažući Republici Srpskoj, Goraždu i svakome ko je zatražio pomoć. Srbija je daleko organizovanija nego BiH i u tom pogledu BiH nije bila uključena u pružanju pomoći - rekao je Dodik.

Očigledno je, rekao je on, da nema medicinskog odgovora na pandemiju i ona se širi mimo svega onoga što se predviđalo, ali je važna činjenica da nije istog intenziteta kao ranije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je obezbijedila dovoljan broj respiratora za ekstremno tešku situaciju koja "nije na vidiku" i ostalu medicinsku opremu, te da vjeruje da je takva situacija i u Federaciji BiH.

On je ocijenio da se na populistički način pokušava prikazati nabavka respiratora.

- Možda je bilo neke greške negdje, ali što se tiče Republike Srpske ima dovoljno materijala i procedure su se sprovodile u skladu sa okolnostima u kojima smo se nalazili. Pokazaće se na kraju da ljudi nisu prekršili određene procedure i da su svi htjeli da što prije imaju respiratore - rekao je Dodik.

On je rekao da jeste za to da se utvrdi odgovornost, ali da niko ne treba da odgovara za ekstremno teške uslove u kojima su se vršile nabavke.