latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:30 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Đapo: Biće ispitano odlaganje otpada u B. Grahovu i Drvaru

Ministarka ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo izjavila je da je odmah po saznanju da je u Bosanskom Grahovu i Drvaru odložen reciklažni otpad, obavijestila i zamolila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno reaguju i utvrde da li je riječ o opasnom ili bezopasnom otpadu, te da li je propisno lagerovan.
Edita Đapo - Foto: Anadolija
Edita ĐapoFoto: Anadolija

Đapo je za Srnu rekla da je kompanija za reciklažu iz Drvara od nadležnog ministarstva u Livanjskom kantonu dobila dozvolu za upravljanje otpadom u kojoj je navedeno gdje se može odlagati bezopasni otpad, odnosno sirovina, a od Federalnog ministarstva ekologije i turizma dobila je dozvolu za uvoz bezopasnog otpada.

- Reciklažom tog bezopasnog otpada dobija se sirovina potrebna za rad cementara i sličnih fabrika. Tu je riječ o kompaniji koja je, vjerovatno, dovezla tu sirovinu iz Italije. Mislim da su ljudi uznemireni zbog ove situacije sa virusom korona, pa se boje da nije nešto opasno i otrovno - pojasnila je Đapo.

Ona je naglasila da firma koja je uvezla otpad posjeduje potvrde od fabrike u Italiji da je riječ o bezopasnom otpadu.

- To je takva vrsta posla, uvozi se tekstil i pravi sirovina za cementare. Najbolje je da to sve inspekcija ispita i da građani budu informisani o rezultatima - zaključila je Đapo.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

- Hitno zahtijevam da se otpad izmjesti iz Bosanskog Grahova. U pitanju je tekstilni otpad, zbog čega postoji sumnja da se u otpadu nalaze i zaštitne maske - rekao je Srni načelnik opštine Grahovo Milorad Gligić.

Prema njegovim riječima, tri šlepera otpada koji je stigao iz Italije istovareno je u bivšu fabriku obuće Borac u samom centru grada, dok se neutvrđena količina otpada nalazi i na lokalnoj deponiji Korita.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da je u Drvar u posljednja 24 časa dovezen otpad nepoznatog porijekla na prostoru nekadašnje Panelke i da je s tim u vezi opština preduzela sve neophodne zakonske korake kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj nesavjesni čin.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru, rečeno je Srni u ovoj opštini.